23948sdkhjf

Teknikföretagen går mot lägre löner

Vid halvårsskiftet omfattades redan 50 000 anställda av krisöverenskommelsen med sänkt lön och minskad arbetstid. Antalet kan öka till uppemot 100 000 anställda.
Sedan Teknikföretagen och IF Metall i mars tecknade den s.k. krisöverenskommelsen, har närmare 400 teknikföretag (nästan 13 procent av Teknikföretagens medlemmar) träffat lokala avtal med sina fackliga parter.

Redan vid halvårsskiftet hade 50 000 anställda i teknikföretag kommit att omfattats. Det visar en ny undersökning från Teknikföretagen.

Krisöverenskommelsen tillkom för att kunna mildra effekterna av det mycket kraftiga fallet i efterfrågan vilket ledde såväl till stora kostnadsminskningsbehov som höga varselsiffror. Genom överenskommelsen gavs möjligheten för företag och fack att träffa lokala avtal om att minska arbetstiden med upp till 20 procent och utgående lön i motsvarande grad.

Beräkningar visar att man genom avtalen klarat av att både minska kostnaderna och sluppit varsla upp emot 10 000 anställda. Av de företag som fram till halvårsskiftet tecknat krisavtal angav 91 procent att alternativet hade varit att varsla medarbetare.

- Att avtalet varit en framgång för så väl företag som anställda torde vara ställt utom allt tvivel, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe som dock betonar att det inte bara är i bistra tider som behovet av flexibilitet föreligger. - För att kunna ha en konkurrenskraftig industri kvar i Sverige, kommer det även när den akuta krissituationen är över att vara nödvändigt med lokal anpassning, understryker han.

- Vi kommer även i fortsättningen att leva i en värld med mycket snabba förlopp vad gäller kapital, information och digitala flöden.

Undersökningen visar att ytterligare ca 10 procent träffa av företagen avser att teckna avtal under hösten.

- Det betyder att totalt uppemot 25 procent av medlemsföretagen kan komma att omfattas, säger Anders Rune, Teknikföretagens chefekonom.

Läs mer om krisöverenskommelsen här.

Källa: http://www.teknikforetagen.se/templates/index.aspx

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.077