23948sdkhjf

Bolaget måste flytta: 40 anställda påverkas

Lindab Profil AB kan inte fortsätta hyra lokaler på SSAB:s område och nybygget på Hertsöfeltet är avskrivet. Nu letar bolaget hyreslokaler.

Lindab Profil AB, som tillverkar produkter i tunnplåt, som till exempel sandwichpanelert, har sedan 2012 bedrivit sin verksamhet i Luleå på SSAB:s område med ett 40-tal anställda. Men nu är den tiden slut.

– Vi har suttit där länge och nu går hyreskontraktet helt enkelt ut, säger vd Anders Johansson och berättar att företaget har jobbat på tre olika spår.

Att förlänga med SSAB, bygga nytt i Luleå, framförallt på Hertsöfeltet, eller som sista alternativ: Hyra lokaler. Nu står det klart SSAB definitivt behöver sin mark själva för att påbörja bygget av ett fossilfritt stålverk och de långt gångna planerna på ett nybygge på Hertsöfeltet har grusats efter ideliga förseningar.  Förseningen beror framförallt på att två konkurrerande entreprenadföretag har turats om att överklaga upphandlingen under en lång period, då man menar att Luleå kommun gör feltolkningar.

– Vi hade projekterat en lokal och upphandlat en entreprenör och allt, men i och med att vi inte kan komma igång på ett tryggt och säkert sätt så finns inte det alternativet kvar, tiden rinner ut för oss. Att bygga nu framstår som mindre och mindre realistiskt, säger Anders Johansson.

Är du kritiskt till förfarandet?

– Det har så klart varit en frustrerande process. Vi hade ju behov av att vara tidigt ute för Hertsöfeltet men kommunen var inte redo med infrastruktur och liknande. Efter det har det dragits i långbänk. Det hade varit vår önskade lösning att bygga där men nu blir det inte så och då får vi försöka hitta andra lösningar.

Det lutar med andra ord åt att företaget behöver hitta nya lokaler att hyra in sig i, en inte helt lätt uppgift.

– Vi har en rätt stor verksamhet och det är utmaningen, vi behöver 15 000 kvadratmeter. Att hitta lokaler som passar vår produktion växer inte på träd, säger Anders Johansson.

Lokaltidningen Norrbottenskuriren skriver att fabriken kan vara på väg att lämna Luleå, och enligt uppgift ska Öjebyn i Piteå vara ett alternativ. Men det är inte uppgifter som Anders Johansson vill kommentera i nuläget. Oavsett var flytten går är företagets ambition att personalen ska kunna följa med.

– Vi har haft ambitionen att stanna i området då vi har bra och kompetent personal här. Jag förstår att allt utanför Luleå kommun är en utmaning för personalen men jag hoppas och tror att vi kan hitta en bra lösning så att personalen kan hänga med.

Ledningen förväntas ta beslut om var flytten går inom ett par veckor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079