23948sdkhjf

Jakten på mineraler växer – ut i rymden?

Ett litet raffinaderi i rymden som extraherar mineraler? Det är fullt realistiskt, menar startupbolaget Astroforge.

Det amerikanska startup-bolaget Astroforge vill bryta mineraler i rymden, det rapporterar CNN. Grundarna Matt Gialich och Jose Acain som båda har erfarenhet från SpaceX och Nasa menar på man är förberedd på en rad misslyckanden, men att tekniken nått så långt att det är värt ett försök.

– Att gå ut och säkra resurser från rymden är den heliga graalen. Jag tror att vi äntligen är vid denna vändpunkt där vi kan ta itu med det, säger Matt Gialich till CNN.

Det Astroforge vill göra är att skjuta upp ett litet raffinaderi i rymden som kan extrahera mineraler från en asteroid. Företaget intresserar sig för mindre metalliska asteroider ur vilka man kan utvinna PMG (platinagruppmetaller), som används till exempel inom bilindustrin för att filtrera bilavgaser, eller till cancerbekämpande läkemedel. Men det handlar också om ta hem kritiska råmaterial för nya energiteknologier, som till exempel produktion av grön vätgas.

Målet är att ta hem ett ton PGM per uppdrag , vilket kan uppskattas till 70 miljoner dollar beroende på rådande marknad.

– Även med flera tidsmässiga missöden försöker vi gruvbryta en asteroid, och vi kommer att ha fört tillbaka den före slutet av detta decennium," säger Gialich som menar att utbudet av asteroider i solsystemet är enormt, runt 1,3 miljoner, och väl kartlagt.

Bolaget har patent på raffinaderiet som redan testats på jorden under "rymdliknande förhållanden" och planen är att en AstroForge-rymdfarkost i år ska åka upp med rymdforskningsföretaget Intuitive Machines till månen. Där ska Astroforge hoppa av och för egen maskin flyga förbi en asteroid som man tror är metallisk för att fotografera och kontrollera sammansättningen.

Enligt CNN finns det företag över hela världen som redan samlat in tiotals miljoner dollar för att testa asteroidbrytningsteknologier, som till exempel TransAstra med huvudkontor i Los Angeles och Origin Space med bas i Kina. Japans rymdbyrå och NASA har redan fört asteroidprov tillbaka till jorden i liten skala och år 2025 planerar Kina skicka upp en mission för att ta prover från närliggande asteriod. Även Förenade Arabemiratens rymdbyrå har uttalat sig om planer att utforska asteroidbältet år 2028.

Att bryta metall i rymden bemöts dock av vissa branschexperter med skepsis, som menar att det aldrig kommer att bli en lönsam metod.  AstroForge dragit in 13 miljoner dollar i så kallat "seed funding" och har kommer satsa det mesta av företagets resurser på en enda chans.

– Det här handlar faktiskt inte om huruvida det kan göras ur ett fysikaliskt perspektiv. Det handlar om att kunna göra det på ett sätt som ekonomiskt sett är meningsfullt. Dessa är högrisk, högavkastande satsningar, för att vara väldigt tydlig, säger Gialich som tror på deras idé men inte är rädd för att misslyckas.

– Även om vi inte lyckas och vi misslyckas som ett företag, hoppas jag att vi driver detta lite framåt och visar att du kan göra mycket mer vetenskap med mycket mindre kapital, säger han till CNN.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078