23948sdkhjf

LKAB kvartalsrapport: Malmbanan påverkar resultatet negativt

Idag presenterade LKAB sin kvartalsrapport. Vi ger dig siffrorna och fakta om bolaget. 

Urspårningarna på Malmbanan fick mycket stora effekter på det första kvartalets resultat för LKAB.

Nettoomsättningen mer än halverades jämfört med samma period föregående år och uppgick till 5 471 (11 955) miljoner kronor och rörelseresultatet sjönk till 1 370 (5 186) miljoner kronor. Det försämrade resultatet innebär att kassaflödet var negativt för perioden och uppgick till -1 464 (3 163) miljoner kronor.

– Såväl optimering av nyttjandet av Malmbanan som strukturella förändringar är nödvändiga för att vi ska kunna realisera vår expansionsplan och de investeringar vi står inför som innebär att vi tillvaratar de enorma mineraltillgångar vi har. Vi jobbar intensivt tillsammans med Trafikverket och norska BaneNor för att vi i slutändan ska kunna generera nödvändiga kassaflöden igen, säger Jan Moström, vd och koncernchef, i en kommentar.

Han fortsätter: 

– SSAB:s nyligen fattade investeringsbeslut om att ställa om verksamheten i Luleå bekräftar behovet av vår omställning i Gällivare och vårt bidrag till en hållbar värdekedja för klimatet.

Fakta LKAB

Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag, LKAB, ägs till hundra procent av den svenska staten. Bolaget grundades 1890 och idag 4 500 anställda i 12 länder.

Bolagets järnmalm bryts såväl ovan som under jord. Den allra största delen av brytningen sker flera hundra meter ner i marken, i gruvorna i Kiirunavaara (Kiruna) och Malmberget (Gällivare). I Svappavaara bryts malmen i dagbrottsgruvan Leveäniemi.

Källa: LKAB

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125