23948sdkhjf

Gruvbolag polisanmält för olaga intrång

Gruvbolaget tog prover – och då utsattes besökare för livsfara, menar anställda på turistverksamheten i Tuna-Hästberg. Det hela slutade med en polisanmälning men Nidhogg Resources hävdar att allt gick rätt till.

Gruvbolaget Nidhogg Resources fick i höstas tillstånd att undersöka om det finns järn eller andra mineraler att bryta i det gamla gruvområdet Tuna-Hästberg.

– Vi tycker att gruvhistoriken som finns i området är väldigt fördelaktig för att undersöka om det finns mer järnmalm, sa då Carl-Adam Andersson , styrelseledamot i Nidhogg Resourses, till SVT.

Enligt Lokalt i har SGU, Statens geologiska undersökning, uppmätt järnhalter på 30 procent och manganhalter på 4,27 medan företagets egna stenprover visar på 41 respektive 3,75 procent.

Tidigare i år aviserade Nidhogg Resources att man planerar provbrytning, vilket strax därefter fick kritiska reaktioner från företaget Äventyrsgruvan som bedriver turistverksamhet intill. Äventyrsgruvan menar att gruvbrytningen riskerar deras verksamheten då det blir svårt upprätthålla säkerheten om det bedrivs dagbrottsbrytning nära deras bergrum.

Nu har meningsskiljaktigheterna tagit en ny vändning när Äventyrsgruvan polisanmälde Nidhogg för olaga intrång. Äventyrsgruvan menar att både deras anställda och besökare i gruvan utsattes för livsfara när två representanter från gruvbolaget gick in på området för att utföra undersökningar.

– De hade klättrat över grinden och tagit sig in på området trots att det är avspärrat, instängslat och skyltat med tillträdesförbud, säger Daniel Karlsson som är verksamhetschef för Äventyrsgruvan till Lokalt i.

– Vi blev väldigt förvånade eftersom vi hade en giltig arbetsplan och hade haft en dialog med Äventyrsgruvan. Det finns ett 30-tal öppna schakt och om man går på fel ställen så kan stenar börja rulla ner i gruvan och då är fallhöjden 40 meter. Vi hade två grupper där nere som vi var beredda att evakuera, säger han till tidningen.

Men härifrån går åsikterna isär. Enligt Lokalt i blev Nidhoggs representanter väldigt förvånade när polisen dök upp och för Metal Supply uppger Nidhogg Resources att bolaget har en godkänd arbetsplan både från markägaren och Bergstaten.

– Vi har skriftligt från markägaren Stora Enso att vi har rätt att gå in och utföra vårt planerade arbete enligt arbetsplan. Vi meddelade ordföranden enligt överenskommelse när vi gick in och att vi skulle meddela när vi lämnade vilket vi också gjorde. Det var god ton mellan oss och äventyrsgruvans representanter, säger Ulrich Andersson, ordförande för bolaget, som är en av de polisanmälda som befann sig på platsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08