23948sdkhjf

Nytt investmentbolag gör två snabba förvärv av metallföretag

Först Metallpartner och sedan Excellent Stansteknik. Investmentbolaget Safe Harbour ser två företag som kompletterar varandra – och är på jakt efter fler. 

Det nyskapade investmentbolaget Safe Harbour har på kort tid förvärvat två företag i samma geografiska område. Först ut var Metallpartner i Sandviken som har sex anställda och har omsatt runt 10 miljoner kronor årligen de två senaste åren.

– Vi har letat utifrån kriterierna att det ska vara välskötta bolag som står för sig själv som vi förvärvar och nu råkade det bli så att det första som föll på radarn var ett bolag i Sandviken, säger Simon Brännström, en av delägarna i Safe Harbour som med ägandet vill inta en aktiv roll i ledning och styrelse.

Nästa förvärv blev Excellent Stansteknik i Gävle. Bolaget omsätter cirka 44 miljoner kronor och har 18 anställda, och stod inför ett generationsskifte som landade i att Safe Harbour tog över ägandet.

– Det blev naturligt att titta på andra företag i regionen och det handlar mycket om att kunna erbjuda ett bättre kunderbjudande än vad varje bolag kan göra var för sig  i dag, vi kan se möjliga synergieffekter framöver, säger Simon Brännström och utvecklar:

– De här bolagen har olika maskinparker. Excellent är en utpräglad legotillverkare som gör till exempel mycket stansning och svetsning. Metallpartner har en så kallad fiberlaser där man kan skära ut vilka konturer som helst – företagen kompletterar varandra väldigt bra och tillsammans kan de göra fler applikationer än de kan göra var för sig.

Excellent är en utpräglad legotillverkare som gör till exempel mycket stansning och svetsning. Metallpartner har en så kallad fiberlaser där man kan skära ut vilka konturer som helst

Fredrik Walander som tidigare var platschef på Excellent har utsetts till VD över båda bolagen.

–  Fredrik har ett långt förflutet inom Excellent och har god kännedom om bolaget och marknaden. Det var mot bakgrund mot det, och att vi lirar bra som personer, som det kändes som rätt väg att gå, säger Simon Brännström.

Safe Harbour grundades i september 2023 av tre delägare: Mario Pereira, John Tengström och Simon Brännström.

– Vi är tre delägare med olika förflutet. Jag är själv civilingenjör och har jobbat mycket med amerikanska mjukvarubolag, John är advokat och har jobbat mycket med just företagsförvärv och Mario är entreprenör inom det som kallas insurance-tech, och har drivit upp ett bolag som han sålde för drygt ett år sedan, säger Simon Brännström.

Delägarna bakom Safe Harbour betonar att bolaget inte är ett traditionellt riskkapitalistbolag utan att man satsar långsiktigt. Ett av målen är också att en del av avkastningen ska gå till socialt entreprenörskap och internationella utvecklingsprojekt.

På frågan om det blir fler förvärv snart är svaret från Safe Harbour att "radarn är ute".

– Vi tittar absolut vidare i regionen, det finns en viss synenergi att ha bolagen samlade geografiskt, men det är inget måste att det ligger inom samma område, säger Simon Brännström.

Hur stora vill ni bli?

– Det har vi inte bestämt, det beror lite på hur legobitarna passar ihop och hur stora bolagen är. Det finns en del som jag inte kan nämna i dag, en legobit som skulle passa bra in i den här portföljen, men det finns inget på bordet här och nu. Vi tittar också på andra branscher med relativt öppna ögon – tillverkande industri kommer nog inte vara det enda benet vi står på.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078