23948sdkhjf

Grönt ljus för Greeniron – i höst ska bolaget producera fossilfri järnsvamp

Det är gåshudsläge för Greeniron som nyss fått sitt miljötillstånd. I höst planerar startup-bolaget börja producera fossilfri järnsvamp i liten skala i sina patenterade ugnar.

Processen har pågått länge, men nu har startup-företaget Greeniron äntligen fått fira sitt miljötillstånd med tårta.

– Otrolig glädje! Jag får faktiskt gåshud. Ett av mina starkaste mål i livet är att få stå bredvid min pappa och få leverera fossilfritt järn åt svensk industri och nu är det möjligt tack vare det här miljötillståndet, säger Edward Murray, vd på Greeniron.

Vägen till miljötillståndet har varit lång och även om Edward Murray ställer sig bakom lagstiftningen tycker han att den är dåligt anpassad efter gröna startupbolag.

– Jag tycker det är bra vi har miljötillstånd – vi är ju i grund och botten ett greentechbolag och vårt huvudsyfte är att rädda miljön. Däremot kan jag tycka att lagstiftningen är hårt grundad i industrin 1960, medan vi alla pratar om hur industrin ska se ut 2060. Det är lite fyrkantigt för ett bolag för oss.

Som Metal Supply skrivit tidigare om vill Greeniron med sin egen patenterade teknik och process tillverka järnsvamp i sina specialtillverkade ugnar som drivs av vätgas. Med det erhållna miljötillståndet får Greeniron behandla 30 000 ton insatsråvara per år.  Bolaget uppskattar det till en minskning om 42 000 ton koldioxid per år, till skillnad från om järnmalmen reducerats i en masugn.

– Vårt team har jobbat hårt på att vara förberedda och vi har nu en tydlig lista på vad som ska göras. Det som kommer hända nu rent konkret är montering, testning och produktionssättning, säger Edward Murray som räknar med att produktionen drar igång i höst.

Precis som de stora vätgasprojekten som nu ligger i startgroparna behöver Greeniron vätgas, än så länge har bolaget säkrat upp cirka 40 procent av den vätgas som de tror sig behöva genom startupfasen.

– Jag skulle inte säga att vätgastillgången är ett problem. Vi står inför en drastisk omställning av hela energisystemet, inte bara i Sverige utan i hela världen. Utifrån det perspektivet kan man inte förvänta sig att det ska vara lika lätt att få tag på vätgas som diesel. Men jag hoppas att situationen är tvärtom om några år.

Hur ser efterfrågan på era produkter ut?

– Efterfrågan på fossilfria metaller är enorm. Det visar alla våra samarbeten, vi samarbetar till exempel med H2 Green Steel, Rio Tinto, Vale, för att nämna några av dem.

Står kunderna på kö?

–Jag vet inte om jag vill uttrycka det så, men vi står inför en otroligt intressant utveckling och starten av en transformation av industrin, och vi är en av många leverantörer. Just nu är vi nog först med att komma ut på marknaden och det finns ett stort intresse för vad vi gör.

Till skillnaden från konkurrenterna planerar Greeniron även att reducera restprodukter och avfall från industrin i sina ugnar.

– Det är en differential punkt som skiljer oss från andra liknande projekt runtom i världen. Vi kan ta toxiskt avfall – vi har reducerat avfall och restprodukter från stålindustrin och återvinningsstationer från alla kontinenter.

Med modulära lösningar i små skalor kan Greenirons ugnar placeras där avfall och restprodukter bildas eller deponeras, till exempel vid stålverk, gjuterier eller återvinningsanläggningar.

–Det är en stark del av vårt DNA att inte bara kunna erbjuda bearbetning av jungfrulig malm utan kunna erbjuda cirkulära lösningar på plats. Där kan vi erbjuda ett ekonomiskt hållbart alternativ att rensa upp från historisk industri.

Det är en stark del av vårt DNA att inte bara kunna erbjuda bearbetning av jungfrulig malm utan kunna erbjuda cirkulära lösningar på plats.

I dagsläget har bolaget på pappret cirka 18 anställda i det innersta teamet. Edward Murray är säker på att den siffran kommer att växa inom kort.

– Absolut, vi kommer att växa ganska snabbt men allt hänger ihop med att vi kommer igång med produktionen i Sandviken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094