23948sdkhjf

Sverigeunika företaget: "Nu har vi tagit oss igenom nålsögat"

Efter hemflytten från Kina har Luxbright äntligen fått luft under vingarna. Företaget som producerar röntgenrör tecknar en ny order med amerikansk bjässe.

2022, med pandemins problematik i bakhuvudet, valde Luxbright att flytta hem produktionen från Kina till Göteborg. Då blev bolaget också unikt med sin svenska produktion av röntgenrör.

– Ja, så vitt jag vet finns det ingen här i Sverige förutom oss som gör röntgenrör med sådana glasrör som vi. Det finns några producenter i Tyskland men de flesta finns i Kina och USA, säger bolagets vd Mats Alm som har anledning att vara nöjd med den senaste tidens utveckling.

Efter uppstartssträckan med att bygga upp verksamheten i Göteborg mötte bolaget konjunkturen men under våren har beställningarna börjat trilla in. Tidigare i mars ingick företaget ett samarbetsavtal med VJ X-Ray, en ledande amerikansk tillverkare av röntgenkällor och nu står det klart att företaget tagit emot en initial order av L3Harris. L3Harris är en amerikansk industrikoncern med cirka 50 000 anställda som är globalt aktiv inom försvar, flyg och kommersiella applikationer. Ordern består av att utveckla och anpassa produktionen för tillverkning samt leverans av kundspecifika röntgenrör.

– Ja, det är som en ketchupeffekt nu. Allt tar ju sin tid när man ställer om men nu har vi tagit oss igenom nålsögat och byggt om så att vi har lite olika ben att stå på, säger Mats Alm.

För att tillverka magnetröntgenrör krävs flera metaller, som till exempel koppar, wolfram, rostfritt stål men framförallt kovar.

– Metallen kovar är väldigt unik för det vi gör men den krävs för att kunna sammanfoga glas med metall. Den tillverkas bara i framförallt Kina och en del i USA, säger Mats Alm och förklarar att det är lite utav en materialsport att producera röntgenrör.

– Det är mycket handpåläggning och många processteg, som till exempel hårdlödning och vakuumbehandling med vätgas av metalldelar, vi har byggt ett renrum för att kunna tvätta komponenter innan de sätts i ett glasrör som vi pumpar gas i – vi erbjuder många olika discipliner.

I dag arbetar femton personer på Luxbright men det som utmärker företaget är ingen volymtillverkning, utan det faktum att produktionen görs i Sverige och att produkterna är under ständigt utveckling.

– Vår utvecklingsavdelning jobbar mycket med simulering för att förbättra prestandan på de produkterna vi gör. Vi kommer nog inte ha någon volymtillverkning, men vi kommer att ligga i framkant för att vidareutveckla prestanda i röntgenrör, säger Mats Alm.

Den senaste ordern från L3Harris är värd cirka 8,5 miljoner kronor vilket är bolagets största hittills. Målsättningen är att påbörja arbetet genast, vilket ställer krav på en produktionsökning.

– Vi har precis anställt en glasblåsare som kommer att börja i samband med att vi börjar att arbeta med ordern. Vi samarbetar redan med ett bolag i Lund men det räcker inte riktigt, säger Mats Alm som förutspår att företaget framöver kommer att fortsätta utöka både personalstyrka och kapacitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.754