23948sdkhjf

Asien tar ledningen för nya gröna stålprojekt

Enligt verktyget Green steel tracker går Asien om Europa i investeringstakten för nya gröna stålprojekt.

Enligt verktyget Green steel tracker, som används för att övervaka investeringar inom grön stål-tillverkningen har det skett en avmattning i nya projektinvesteringar  i Europa – men en bredare spridning av globala investeringar.

Den nya datan baserar sig på 99 projekt varav endast två är europeiska.

– Vi ser en uppmuntrande trend att annonseringar om investeringar i grönt stål sprider sig globalt med fler och fler projekt utanför EU. Men denna positiva utveckling för grönt stål behöver accelerera ytterligare då nya investeringar i okontrollerade kolbaserade masugnar fortfarande görs i växande ekonomier trots deras stora utsläpp, säger Max Åhman, biträdande professor (docent) och chef för avdelningen för miljö- och energisystem vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Verktyget noterar också att Kina för första gången har avslöjat detaljerad information om ett stort grönt stålprojekt – en kinesisk ståltillverkare har aviserat att man avser investera i en fullskalig anläggning för grön vätgasdirektreduktion. Enligt uppgift är det en investering på 683 miljoner dollar av HBIS Group.

Trenden i de senaste projektannonseringarna utanför Europa tycks också vara att den dominerande teknologin förblir H-DRI med förnybart framställd vätgas, vilket exemplifieras med en stor satsning från Oman som syftar till att utnyttja H-DRI på en plats med potential för förnybar energi.

– Vi observerar att fler nya gröna stålprojekt annonseras utanför Europa för första gången. Ser vi en växande tilltro till teknik som har demonstrerats i Europa de senaste åren - kanske, frågar sig Per Andersson, chef för LeadIT-sekretariatet, i en kommentar.

Här finns Green steel tracker och mer detaljerad information.

Vad är Green steel tracker?

Green steel tracker är ett verktyg som samlar in och sammanställer data om gröna stålprojekt. Syftet är att stödja beslutsfattare inom politik och industri, akademi och civilsamhället, genom att spåra och presentera offentliga tillkännagivanden om lågkolhaltiga investeringar inom stålindustrin. Green steel tracker drivs av LeadIT.

Vad är LeadIT

LeadIT (Leadership Group for Industry Transition) lanserades av Sveriges och Indiens ledande ministrar vid FN:s generalsekreterares klimatåtgärdstoppmöte 2019. Uppgiften är att sammanföra länder och företag som försöker nå nettoutsläpp av koldioxid från industrin till år 2050. LeadIT förvaltas av Stockholms miljöinstitut och stöttas av WEF (World Economic Forum).

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125