23948sdkhjf

Jernkontoret inte nöjda med Billströms svar – vill se konkret förslag

Branschorganisationen menar att regeringen måste ta sanktionsundantaget på större allvar – en åtgärd som isåfall skulle minska konkurrensen för svensk industri.

Jernkontorets uppmaning att EU måste stoppa undantaget i importsanktionerna som gör det möjligt för Ryssland att exportera vissa stålprodukter fick gehör hos politikerna. Mikael Damberg (S) stämde in i kritiken och håller med Jernkontoret, i en intervju med Ekot.

– Europa måste se till att täppa till de luckor som finns där Putin tjänar pengar på Europa och därmed kan fortsätta kriget i Ukraina. För oss är det en viktig fråga att försöka strypa den finansiering som Putin har från Europa, säger han till Ekot.

I en kommentar till Ekot skriver utrikesministern Tobias Billström: "Inför förhandlingar om nästa sanktionspaket så behöver ett förslag till nya sanktioner analyseras noggrant. Regeringen ser dock generellt negativt på undantag från importförbundet och verkar för att importförbudet ska skärpas inför nästa sanktionspaket."

Till Metal Supply säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret, att Billströms uttalande är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt.

– Vi vill se till att den svenska regeringen tar det här på allvar och att de lägger fram ett konkret förslag om att avveckla undantaget för ryska stålämnen i arbetet med EU:s nästa sanktionspaket. Vi vill höra dem säga att vi absolut inte accepterar import av ryska stålämnen och att vi kommer att göra allt för att EU ska täppa till det kryphålet.

Enligt Jernkontoret ska värdet av importen till EU vara värt cirka 40 miljarder kronor. Enligt Mathias Ternell har ingen av de berörda ryska produkterna som ingår i undantaget importerats till Sverige, med hänvisning till statistisk från SCB och Tullverket.

Vad innebär det för svensk stålindustri om sanktionsundantaget tas bort?

– Om bortser från det moraliskt felaktiga i att medge det här undantaget, vilket egentligen inte är möjligt att göra, och bara ser det ur svenskt stålindustris synpunkt, så innebär det att branschen kommer att slippa konkurrentens från rysk lågprisimport som saknar kostnader för exempelvis CO2  och att vi då får vi en jämnare spelplan i Europa, säger Mathias Ternell.

Skulle det att innebära ett uppsving för svensk industri?

– Det kan jag inte säga specifikt. Ryssland är en aktör bland flera, det finns många som säljer stålämnen i Europa, det både produceras här i EU och importeras från andra länder.

EU:s sanktioner ses över med jämna mellanrum, i februari antogs sanktionspaket 13.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078