23948sdkhjf

Jernkontoret: Stoppa stålimporten från Ryssland helt

Undantaget i EU:s sanktioner har inneburit att ryska stålprodukter för närmare 40 miljarder kronor har importerats. Det menar Jernkontoret som nu kräver att regeringen engagerar sig i ett totalstopp.

I en hemställan uppmanar Jernkontoret regeringen att ta bort undantaget från EU:s sanktioner mot Ryssland som tillåter import för vissa typer av stålprodukter. Enligt branschorganisationen har undantaget tillåtet stålprodukter för ett värde av närmare 40 miljarder kronor att importeras från Ryssland till EU sedan kriget började.

– Vi vill se att regeringen jobbar för att köpa ryskt stål och stålämnen ska tas bort så fort som möjligt, och vi vill har regeringens hjälp att göra det. Vi vill inte att stålindustrin ska bidra till att stärka Rysslands krigskassa, det är grunden till att vi skickar det här brevet, säger Annika Roos, vd på Jernkontoret, till Ekot.

Undantaget innefattar import av halvfärdiga produkter i form av göt och ämnen av järn eller olegerat stål och annat legerat stål - stålämnen som sedan ska vidareförädlas. Anledningen till undantaget, som i julas förlängdes till 2028,  var att industrin skulle få en omställningsperiod där man hann hitta nya leverantörer.

– Sådana leverantörer finns i Europa, och också i andra världsdelar som vi inte har sanktioner mot. Vi tycker därför inte att undantaget behövs i dagsläget, säger Annika Roos till Ekot.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.315