23948sdkhjf

SSAB ser mycket positivt på framtiden

En av de saker SSAB gjort under pandemin är att erbjuda kostnadsfria webbinarier. Ett av dem hölls den 15 september och hette Fossilfritt stål och en urstark efterfrågan – webbinarium om de senaste trenderna.

Matts Nilsson som är försäljningschef i Sverige och Norge för SSAB Europe höll i webbinariet och började berätta om efterfrågan.

Om vi börjar titta på efterfrågan ser vi den urstarka återhämtning som skett under året. Tillväxten för framtiden och nästa år ser väldigt stark ut. Jättemånga kunder aviserar allt från 6 till 36 procents volymhöjning nästa år. Tilltron är väldigt stark framåt.

Vi får se siffror från Konjunkturinstitutets konfidensindikator som visar att tillverkningsindustrin i Sverige slår rekord under augusti.

Det börjar även se bättre ut med produktionen av stål.

Den europeiska stålproduktionen har återhämtat sig och är tillbaka på nivåer som före pandemin.

Däremot är den strukturella överkapacitet som funnits i Europa de senaste decennierna som skapat stora upp och nedgångar vad gäller priser i stort sett bortbyggd får vi veta.

Det är bättre balans nu mellan kapacitet och efterfrågan i Europa.

Han tar också upp att Kina fattat beslut om att kyla ned marknaden och begränsa sin stålproduktion.

Det är ett sätt att försöka stävja de skenande järnmalmspriserna men också att försöka göra en insats för miljön. Det får givetvis en stor effekt.

Tittar vi på lagernivåerna ser vi att det fortsatt är relativt låga nivåer. Framför allt på tunnplåt i Europa även om vi nu ser att det funnits möjligheter att bygga lager igen.

Det var omöjligt under våren menar han och tar upp bristen på halvledare som en av orsakerna till en inbromsning som gjort att lagernivåerna kunnat öka och produktionssläpet som funnits på många verk kunnat reduceras.

Hur ser det då ut med importen?

Vi talade i våras om det stora tappet på import, framför allt i Sverige. Ungefär en halv miljon ton lägre import under 2020.

Nu ska en återhämtning skett.

Vår bedömning är att importen kommer att öka under det andra halvåret.

Men allt fler kunder vill handla regionalt. Han berättar om en regionalisering som uppstått efter decennier av tryck på globalisering.

Fler och fler kunder vill handla lokalt, vill handla närproducerat och vill minska koldioxidtrycket i försörjningskedjan.

Vi ser också effekterna av pandemin, hur känsliga vi är med de stora flödena när någon parkerat fel på Suezkanalen får det enorma konsekvenser.

Vad gäller de tullar USAs före detta president Donald Trump införde pågår det en diskussion mellan EU och USA om de här tullarna ska reduceras, tas bort eller ligga kvar.

Skulle de tas bort får det konsekvensen att europeiska verk vill exportera till USA genom att marknadspriset på stål är så pass mycket högre än vad det ligger i Europa. Det kan innebära ett en ny bristsituation uppstår i Europa.

Sedan kommer han in på råvarupriser. 

Det extrema racet som pågick under våren verkar ha avtagit något. Men det är extremt stabila priser och höga priser på stål.

De senaste tre månaderna har det blivit en dipp och priserna har gått ner. Mycket på grund av de beslut i Kina, världens största stålproducerande land som väljer att dra ner på produktionstakten det får konsekvenser på järnmalmspriset.

Kolpriset ska däremot ha gått upp med nittio procent de senaste tre månaderna och baspriserna på metaller har också ökat.

Vi ser starka priser på aluminium, zink, koppar et cetera. Det kommer nu prognoser att priserna på basmetaller även nästa år kommer öka.

Hur ser det då ut framåt?

Tittar vi framåt på insikterna så ser vi att vi precis som de flesta verk är utsålda det här året. Flera verk ligger nu och bokar i kvartal ett. Det är fortsatt långa ledtider på stål och flera kunder har önskemål om ökade volymer nästa år. Vi ser stabilt på efterfrågan kommande halvår. Vi ser att samhället öppnar upp och det kommer skapa energi. Vi ser stora statliga stödpaket både i Europa och globalt. I USA klubbades igenom ett tusen miljarder dollar paket. Det är enorma insatser som görs för att få fart på industrin och det kommer att ge effekt. Vi vet att vi ska återuppbygga Europa efter översvämningarna och det kommer att dra en del stål.

Sedan har vi den accelererande gröna omställningen av stålindustrin. SSAB ligger i täten och kör så det ryker. Med de här priserna börjar stålverken tjäna pengar och det kommer att behövas för att göra den gröna omställningen. Det är vi mycket stolta att vi driver på i hög takt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.064