23948sdkhjf

"Special är fortfarande dyrt men i framtiden kommer det inte kosta mer än standard"

Torsdagen den 10 oktober hölls Automationsdagen 2019 på Innovatumområdet i Trollhättan.

Det här året lockade Automationsdagen över 250 deltagare från närmare 70 olika företag och organisationer. Det innebar ett nytt publikrekord.

De företag och organisationer som medverkade är specialiserade på eller intresserade av robot- och automationslösningar. Det här är ett bra tillfälle att knyta kontakter, hitta nya och innovativa lösningar och få inspiration.

Metal Supply var på plats. Här är femte artikeln. Den kommer att följas av fler i kommande nyhetsbrev.

Under förmiddagen hölls fem intressanta seminarier.

Det fjärde hade titeln: ”Att göra specialprodukter till det normala – från beställning till produktion”.

Linköpingsföretaget Skymaker hjälper företag att automatisera tillverkning av specialprodukter.

– Vi försöker göra special till det nya normala i svensk industri, säger företagets grundare och vd Kristofer Skyttner.

– Vi vill special- och kundanpassa till alla, säger Kristofer Skyttner.

Det familjeägda företaget grundades 2013 för att förändra hur produkter designas och tillverkas. Nästa industriella revolution handlar om kundanpassade lösningar och specialprodukter istället för masstillverkning i fixa storlekar.

Där vill Skymaker vara med och driva den förändringen.

– Det har alltid gått att beställa special men med en nolla efter prislappen. Special är fortfarande dyrt men i framtiden kommer det inte kosta mer än standard, säger Kristofer Skyttner.

Företaget tillhandahåller CAD och automation för masstillverkning av specialprodukter.

De menar själva att de har verktygen och expertisen för att göra kundanpassad produktion till det nya normala i kundens verksamhet.

När kunden vill ha kundanpassningar ser företaget till att detta kan göras dynamiskt på kundens hemsida/kundwebb/e-handel och att alla underlag för produktion automatgenereras och skickas till innesäljare eller direkt till produktion.

Det här sker för varje order.

– Vi kopplar slutkunden till deras maskiner. Alla processer automatiseras, säger Kristofer Skyttner.

Oavsett om det gäller konfigurering, ritverktyg, CAD, ritningsgenerering eller import av kundunderlag så har de lösningarna.

Deras sätt att arbeta gör att kundanpassade produkter kan få samma tillverkningskostnad som masstillverkade produkter i fixa storlekar.

Nyckeln är att verkligen automatisera hela vägen och att ha lättanvända verktyg tillgängliga för slutkunden.

– Det här blir lika kostnadseffektivt som traditionell masstillverkning, säger Kristofer Skyttner.

De senaste åren har Skymaker jobbat med olika industriföretag främst i Sverige för att automatisera deras processer hela vägen.

Familjeföretaget Garantell i småländska Värnamo utvecklar och tillverkar gallerprodukter och har de senaste åren helt automatiserat flödet genom sin fabrik.

– Garantell är det företag i Sverige som har kommit längst. Bland annat har de vunnit priset Sveriges smartaste industri, säger Kristofer Skyttner.

– De ställde om sina processer under fyra år, säger Kristofer Skyttner.

Det går nu att beställa allt kundanpassat och automatiserat från Garantells B2B-portal och få offerter och lägga ordrar helt automatiskt.

– Fabriken går dygnet runt. De tillverkar unika produkter till samma kostnad som tidigare, säger Kristofer Skyttner.

– Allt går mot kundorder och styrs av digitala verktyg. Det här liknar mer en traditionell processindustri, säger Kristofer Skyttner.

SkyMaker har tagit fram flera av Garantells ritverktyg och konfiguratorer och hjälpt dem automatisera hela vägen.

– Garantell har minst dubblat omsättningen på fyra år. De fick igen pengarna på sina investeringar på tre år. De tjänar pengar på att de har gjort den här omställningen, säger Kristofer Skyttner.

– De har tagit in duktiga partners. Garantell har gjort det här exceptionellt bra, de har litat på sina leverantörer, säger Kristofer Skyttner.

Industriföretaget Strömsholmen är världsledande på gasfjädrar och har en uppsjö av produkter inom området. En stor del av produkterna är modulariserade och tillverkas helt i standardutförande, men det finns även en hel del kundanpassade produkter som anpassas och tillverkas mot kundorder.

Där finns bland annat produkten slanglösa basplattor för att montera och sammankoppla gasfjädrar som exempelvis ska sitta i ett pressverktyg.

Med hjälp av SkyMakers molntjänst DynaMaker har ett dynamiskt designverktyg tagits fram för att kunden själv ska kunna gör anpassningsarbetet av basplatta via Strömsholmens hemsida, och därifrån få en offert automatiskt.

Företaget TileMark har tagit fram en automatiserad tillverkningsteknik för att skapa motiv på keramiska plattor.

Logotyper, stadskartor eller helt fria former kan sätta en egen prägel på vilket golv eller vägg som helst, och tack vare att varje platta tillverkas unikt kan stora ytor utnyttjas för att få fram rätt känsla.

SkyMaker har tagit fram TileMarks verktyg för att direkt på deras hemsida låta inredningsarkitekter och andra nyfikna själva designa och utforska väggar och golv för deras behov.

Eventet Automationsdagen arrangeras av Innovatum, Högskolan Väst och IUC Väst med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Västra Götalandsregionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063