23948sdkhjf

"SSAB är en del av lösningen. Vi vill göra världen bättre"

Under sensommaren rullar SSAB under två veckor ut på de mellansvenska vägarna.

Sverige är företagets hemmamarknad och nu har det blivit dags att träffa kunden, på dennes hemmaplan.

SSAB väljer i år att åka runt i stället för att ställa ut på Elmia Subcontractor senare i höst.

Metal Supply var på plats när företaget kom till Arendal på Hisingen i Göteborg torsdagen den 29 augusti.

Konceptet EcoUpgraded går ut på att uppgradera och spara in på CO2-utsläpp.

Tillsammans med sina kunder uppgraderar SSAB kontinuerligt material och utformning i olika tillämpningar. Fördelarna med att uppgradera till höghållfasta stål inkluderar reducerad vikt, förbättrad bränsleekonomi och förlängd produktlivslängd. Det är alla viktiga delar för att minska produktens koldioxidavtryck.

– Stål är en avgörande del av samhället och miljön är något jag hoppas alla tänker på. Det här är en viktig fråga för SSAB, säger André Johansson, säljare på SSAB.

Konceptet SSAB EcoUpgraded sparar koldioxid både i stålproduktionen och under slutproduktens hela livslängd.

Vid en uppgradering från standardstål till SSAB:s höghållfasta stål, kan man minska slutproduktens vikt med bibehållen hållfasthet, samtidigt som man ökar slitstyrka och produktivitet.

– Stålanvändningen i världen ökar. Det beror på en ökad befolkning och förbättrad levnadsstandard, säger André Johansson.

En uppgradering är fördelaktig ur ett livscykelperspektiv, eftersom den största miljöpåverkan uppstår vid slutproduktens användning.

I SSAB EcoUpgradeds app anger man typ av slutprodukt och användardata, för att få en beräkning och grafisk representation av möjliga besparingar: bränslebesparing under produktens livslängd, koldioxidbesparing under produktens livslängd och återbetalningstid för koldioxid.

– Stål är världens mest återvunna material, faktum är att det återvinns mer än till exempel papper, glas, trä, plast och aluminium tillsammans, säger André Johansson.

SSAB siktar på att vara fossilfritt 2045 och år 2025 är målet att uppnå 10 miljoner ton i årlig koldioxidbesparing för kunderna.

Ett av företagets mål är att stegvis gå mot en fossilfri stålproduktion genom HYBRIT-projektet och att dessutom eliminera andra fossila utsläpp, vilket gör det möjligt för alla deras verksamheter att bli fossilfria före 2045. Cirka 90 procent av företagets totala utsläpp härrör från masugnar. De återstående tio procenten kommer främst från värmeugnar, men även från interna transporter.

2016 gick SSAB, LKAB och Vattenfall samman för att skapa HYBRIT – ett initiativ som strävar efter att revolutionera stålproduktionen. Planen är att ersätta koks och kol, som traditionellt behövs för järnmalmsbaserad ståltillverkning, med vätgas. Resultatet blir världens första fossilfria ståltillverkning där koldioxidutsläppen nästan helt elimineras.

Stålindustrin är en av de industrier som släpper ut mest koldioxid i Sverige och stålindustrin står för sju procent av utsläppen globalt. En växande befolkning tillsammans med en växande urbanisering gör att efterfrågan på stål förväntas öka ytterligare fram till 2050. Det innebär också att koldioxidutsläppen från stålindustrin är en stor utmaning för Europa och resten av världen.

Det här är anledningen till att SSAB, LKAB (Europas största järnmalmsproducent) och Vattenfall (en av Europas största elproducenter) 2016 gick samman för att skapa HYBRIT-initiativet, för att revolutionera ståltillverkningen. Genom HYBRIT ersätts koks och kol, som traditionellt behövs för malmbaserad ståltillverkning, med vätgas. Resultatet blir världens första fossilfria ståltillverkning, med nästan inget koldioxidavtryck.

– Det här skulle eliminera cirka 90 procent av SSAB:s koldioxidutsläpp, säger André Johansson.

Sverige har unika förutsättningar för denna typ av projekt, med god tillgång till fossilfri el, hög kvalitet på järnmalm och en innovativ stålindustri.

Ägarna (SSAB, LKAB och Vattenfall) har gett grönt ljus för nästa fas av HYBRIT och under sommaren 2018 påbörjades arbetet med att bygga en globalt unik pilotanläggning för fossilfri stålproduktion på SSAB:s mark i Luleå.

– SSAB är en del av lösningen. Vi vill göra världen bättre, säger André Johansson.

Pilotfasen beräknas kosta totalt 1,4 miljarder kronor. Energimyndigheten bidrar med mer än 500 miljoner kronor till pilotfasen och de tre ägarna SSAB, LKAB och Vattenfall, bidrar med en tredjedel var av de resterande kostnaderna. Energimyndigheten har tidigare bidragit med 60 miljoner kronor för en förstudie och ett fyraårigt forskningsprojekt.

Redan 2025, innan en lösning för fossilfri ståltillverkning finns på plats, planerar SSAB att sänka sina koldioxidutsläpp i Sverige med 25 procent genom att byta ut sin masugn i Oxelösund mot en elektrisk ljusbågsugn.

Mellan 2030-2040 är planen att även byta ut masugnarna i Luleå och Brahestad, Finland, för att eliminera återstående koldioxidutsläpp. 2045 ska SSAB vara helt fossilfri.

– Det är detaljerna som räknas, säger André Johansson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094