23948sdkhjf

Universal Robots firar tio år

Företaget firar 10-årsjubileum för sin försäljning av världens första lönsamma samarbetande robot.
– Allt eftersom tillverkarnas efterfrågan på cobotar ökar ser vi att det är nödvändigt att stödja mer krävande tillämpningar med större precision och integrering av verktyg, säger Universal Robots medgrundare och teknikchef Esben Østergaard, enligt ett pressmeddelande.

Universal Robots är fortfarande störst på marknaden efter ett decennium som pionjär inom det nu snabbast växande segmentet inom industriell automatisering.

De uppger sig stå redo för ytterligare tillväxt.

Företaget har en global andel på hela 60 procent av cobotmarknaden enligt BIS Research. De säljer därmed fler cobotar än alla andra konkurrenter ihop.

– Vi har legat i täten för samarbetande robotar ända sedan deras uppkomst. Vi tror att samarbetande handlar precis lika mycket om tillgänglighet som flexibilitet. Därför placerar vi ut robotar hos tillverkare som har trott att robotar var för dyra och komplexa för dem, säger Esben Østergaard.

Det var år 2008 som Esben Østergaard själv levererade den första roboten efter att ha lett utvecklingen med ett litet team i en källare på Syddansk Universitet.

För den här pionjärrollen i utvecklingen av cobotar erhöll han nyligen Engelberger Award, robotteknikens ”Nobelpris”.

2015 såg Teradyne potentialen och förvärvade Universal Robots för 285 miljoner dollar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078