23948sdkhjf

Allt fler miljöbilar sänker koldioxidutsläppen

Utsläppen av fossil koldioxid från nya bilar sjönk kraftigt första halvåret 2008 till 140 gram/km. Helåret 2007 var motsvarande siffra 158 gram/km.
Allt fler miljöbilar ger kraftiga sänkningar av nya bilars koldioxidutsläpp

Utsläppen av fossil koldioxid från nya bilar sjönk kraftigt första halvåret 2008 till 140 gram/km. Helåret 2007 var motsvarande siffra 158 gram/km.

Genomsnittliga fossila koldioxidutsläpp från nysålda bilar i Sverige (gram/km)
Period gram/km
2005 179
2006 165
2007 158
2008 (jan-juni) 140

- Det är mycket glädjande att de verkliga utsläppen av fossil koldioxid sjunker så snabbt från nya bilar, säger Bertil Moldén, VD BIL Sweden. Samtidigt hotas den svenska miljöbilssuccén av EU-kommissionens förslag att etanol ska räknas som bensin i den kommande regleringen av nya bilars koldioxidutsläpp.

De officiella värdena baseras på en beräkningsmetod från EU där ingen skillnad görs på fossila bränslen och biobränslen. Den svenska regeringen har kritiserat detta. Värdet med den officiella beräkningsmetoden var för första halvåret i år 179 gram/km.
För mer information kontakta vice vd Ulf Perbo, tfn 08 700 41 12 eller 070 994 63 63.

Information från BIL Sweden , bilindustriföreningen

Information om statistiken:
De siffror som redovisas i tabellen ovan avser utsläpp av fossil koldioxid, det vill säga den koldioxid som bidrar till en nettoökning av koldioxidhalten i atmosfären.

Den koldioxid som frigörs vid förbränning av biomassebaserade bränslen (till exempel etanol, biogas och RME) ger inga nettotillskott av koldioxid utan ingår i det naturliga kretsloppet.

På grund av eftersläpning i beslut om uppdateringar i EU:s regelverk för typgodkännande av bilar tillämpas i officiella beräkningar en metod som baseras på koldioxiddata som inte skiljer på fossil koldioxid respektive biomassebaserad koldioxid. Till exempel så räknas etanolbilar som bensinbilar och biogas räknas som naturgas. Detta skiljer sig från hur koldioxidutsläpp beräknas i alla andra sammanhang och sektorer och är en felaktig beräkningsmetod.

Det är en etablerad princip att endast utsläpp av fossil koldioxid räknas som koldioxidutsläpp. Pelletseldning för fastighetsuppvärmning anses till exempel inte ge några koldioxidutsläpp. Beräkningarna av verkliga fossila utsläpp i tabellen ovan baseras på att etanolbilar körs på E85. I den mån de körs på bensin blir värdet högre. Hänsyn har tagits till utsläppen av fossil koldioxid från bensindelen i E85 och den högre bränsleförbrukningen vid körning på E85. Vidare har hänsyn tagits till variationer över landet och över året av låginblandningen av RME i diesel.

OBS! Ovanstående beräkningar ska inte blandas ihop med så kallade livscykeldata. Sådana handlar om hur utsläpp av fossil koldioxid ska grupperas till olika processer eller produkter. I sådana beräkningar genererar etanol naturligtvis koldioxidutsläpp i samband med produktion, transport och annat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094