23948sdkhjf

Väderstad-Verken investerar - ny svetsrobot maximerar produktionen

Jordbruksmaskintillverkaren, Väderstad-Verken, har expanderat kraftigt de senaste åren. Förra året blev ett rekordår med en tillväxt på 42 procent. För att möta den ökade efterfrågan har företaget nu investerat i en av Sveriges största svetsrobotanläggningar som, när den är i full drift, beräknas öka svetskapaciteten med 50 procent.
Medan många industriföretag väljer att lägga sin produktion utanför Sverige, fortsätter Väderstad-Verken att investera i sin fabrik i det lilla östgötska samhället Väderstad.
– Vi vill behålla vår produktion i Sverige och gör stora satsningar för att ha en så rationell och kostnadseffektiv produktion som möjligt. Den nya svetsrobotanläggningen är ett exempel som redan har ökat vår svetskapacitet stort, säger Crister Stark, styrelseordförande i Väderstad-Verken.

Brist på svetsare
Robotanläggningen är en stor satsning med en investering på 23 miljoner endast för roboten. Clas Lindberg är projektledare och har jobbat i två år för att få anläggningen på plats och i drift.
– Investeringen är mycket större än så om man räknar med den utbyggnad som gjorts av fabriken, utbildning av personal mm. Men vi räknar naturligtvis med att det är en lönsam investering. Svetsare är dessutom en yrkesgrupp som det råder brist på, säger Clas.

Monotont arbete elimineras
Väderstad-Verken har flera svetsrobotar sedan tidigare, men inte någon som svetsar så stora maskindelar som den nya. Den nya roboten upptar 1200 kvadratmeter fabriksyta och har totalt 29 så kallade lastbärare där varje lastbärare klarar av att svetsa ett ton maskindelar. Dessutom har den en kran som sköter transporterna av maskindelarna in och ut från svetsningen.
– Det är många tunga och monotona arbetsmoment som elimineras med den nya roboten. Dessutom är den tre gånger effektivare per ytenhet än om jobbet skulle utföras manuellt, konstaterar Clas.

Robotanläggningen läser dagligen in fabrikens tillverkningsplan per automatik och vet därefter vilka maskindelar som behövs i produktionen av de olika maskinerna. Anläggningen sköts av sex svetsare per arbetspass som förbereder och laddar roboten med delar. Än så länge går den i två skift.
– Just nu är vi inne i slutfasen av en utbildning i robotprogrammering och efter sommaren räknar vi med att anläggningen ska vara i full drift, säger Clas.

För mer information kontakta:
Crister Stark, styrelseordförande, Väderstad-Verken
Tel: 0142-82 000
Crister.stark@vaderstad.com
eller
Clas Lindberg, projektledare Väderstad-Verken
Tel: 0142-821 69
Clas.lindberg@vaderstad.com

www.vaderstad.com

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078