23948sdkhjf

Småföretag gör stora förluster på sena betalningar

Sju av tio småföretagare förlorar stora pengar på att de får vänta på att kunderna betalar sina fakturor.
Det visar en enkät med 1.280 svarande som Visma Spcs gjorde bland mindre företag under onsdagen.

Undersökningen visar att det är sämre beställt med betalningsviljan i Sverige än vad en europeisk rapport visade häromdagen. Om sju av tio mindre företag har problem att få betalt i tid innebär det att så många som 300.000 av landets aktiva företag konstant får sin verksamhet äventyrad.

Enligt den årliga betalningsbarometern, European Payment Index (EPI), hör svenska företag och myndigheter till de bättre inom EU när det gäller att betala i tid. Att de svenska småföretagens problem med sena betalningar är mer betydande än så framgår inte bara av Visma Spcs kundenkät utan även av en statlig utredning från förra året.

I den statliga utredningen pekade företagarna på att sena betalningar skapar problem i form av högre administrativa kostnader, sämre likviditet och ibland till och med konkurser. Enligt utredningen kostar det miljardbelopp för företagen att hantera sena och uteblivna betalningar.

- Det är viktigt att landets småföretagare visas större respekt – både från större företag och offentlig förvaltning, säger Rolf Dahlberg, vd för Vismas småföretagssegment i Sverige. Att sju av tio mindre företag har problem att få betalt är en viktig samhällsfråga.
- Detta ska läggas till andra frågor som småföretagen måste hantera och bemästra samtidigt som de förväntas utveckla sin egentliga affärsidé och bidra till att det skapas nya arbetstillfällen. Därför är det hög tid att alla berörda – både inom näringsliv och politik – tar aktivt ansvar för att betalningsmoralen höjs.

Vismas enkät genomfördes via nyhetstjänsten Visma Infoline och frågan som ställdes löd: ”Förlorar ditt företag pengar på att fakturor inte betalas i tid?” Visma Infoline har 75.000 dagliga läsare.

Pressmeddelande från Visma Spcs AB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094