23948sdkhjf

De vill göra skillnad med fossilfritt stål på armen

För Uppsalabaserade UF-företaget Dienaci var saken klar. De visste tidigt att de ville tillverka något som gjorde avtryck på marknaden. Resultatet blev världens första 3D-printade armband i SSAB:s fossilfria stål.

UF-företaget, som kommer från Celsiusskolan i Uppsala, består av Amanda Nilsson, Vidar Cimrell, Gustav Berglund och Ludvig Brenter – fyra ungdomar med blickarna fästa mot framtiden.

Vi pratar med Amanda Nilsson och ber henne berätta om bakgrunden till armbandsidén och varför valet föll på just Hybrit-metoden.

– Jag kände till det fossilfritt framtagna stålet sedan innan, då det är väldigt omskrivet. Trots att det kändes som en omöjlighet så väcktes tanken hos oss att detta var precis det som vi ville använda oss av. När vi nu bestämt oss för att satsa på att få tillgång till stålet, behövde vi bestämma produkt. 

Valet föll då på ett armband, berättar hon. 

– Det är något många använder och då kan vi nå ut till en stor målgrupp. Det har också en symbolisk betydelse för en grön omställning, men även ett personligt värde för konsumenten.

Dienaci skrev färdigt affärsplanen och hörde sedan av sig till SSAB för att pitcha idén. Men det var inte så enkelt som de hade hoppats...

– Vi började med att höra av oss till en designer vid namn Naim Josefi som tidigare samarbetat med Jernkontoret och 3D-printat skor och liknande i stål som ställts ut på New York Fashion Week. Han hjälpte oss med hur man går tillväga för att använda sig av 3D-printing. Efter att vi designat klart armbandet och vi skulle hitta någon som kunde 3D-printa i metall visade det sig att det endast fanns ett fåtal i Europa som kan printa i den kvalitet och på det sättet som krävs för att tillverka våra armband. När vi hörde av oss till dessa fick vi priser som var helt orimliga för oss som UF-företag att betala. 

Amanda Nilsson berättar att de då började utforska gjutning som ett alternativ.

– Vi ringde runt till många men i och med att vi måste ha flera storlekar på armbandet skulle detta vara väldigt dyrt och inte heller möjligt. Så vi gick tillbaka till 3D-printing och det var här vi fick upp kontakten med HT laser, vilka SSAB redan har ett avtal med och vi kunde genom dem tillverka produkten.

Äntligen kunde de ro projektet i hamn.

– Vi är otroligt tacksamma att SSAB tror på vår idé lika mycket som vi gör och valde att ge oss tillgång till detta stål. Valet föll på SSAB för att de är det enda företag som kan ta fram helt fossilfritt stål med deras nya teknik och detta är något vi tycker är helt fantastiskt och vi vet är framtiden, säger Nilsson.

Armbanden är 3D-printade i en printer som drivs av fossilfri gas och fossilfri el för att ha så lite miljöpåverkan som möjligt. På varje armband är texten DIENACI och FOSSIL FREE STEEL ingraverat tillsammans med ett unikt serienummer.

Vem ska bära dessa framtidsarmband? Amanda Nilsson menar att de ser sin målgrupp som tre grupper.

– Vi har valt att börja med gruvnäringen och stålindustrin, då de är personer som är väldigt inlästa på ämnet och förstår värdet i fossilfritt stål på ett annat sätt. Genom att börja rikta oss dit och få spridning och bli omtalade så sprids kännedomen och vi kan då börja nå ut till dem utanför branschen för att tillslut nå allmänheten.

Produkten marknadsför sig själv och är en riktig "konversationsstartare", menar hon. Nyligen fick armbandet också stor uppmärksamhet under prisutdelningen av "Årets Fe".

– Vi fick äran att vara med på ett eventet där vårt armband med serienummer 1/79 delades ut till vinnaren. Detta var ett utmärkt tillfälle för oss att prata om vår produkt och träffa vår målgrupp. 

Men uppmärksamheten stannar inte där. 

– Vi har även märkt att det finns ett stort intresse hos allmänheten också, bland dem som vet vad det fossilfria stålet är. På Uppsala läns UF-mästerskap fick vi väldigt positivt bemötande samt tog hem två vinster, både årets innovation och årets UF-företag. Nu fram emot att representera Uppsala-län på SM i maj, avslutar hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094