23948sdkhjf

Bolagen överbokar Malmbanan med flit – och avbokar

LKAB menar att bolaget måste göra allt för trygga produktionen.

Som Metal Supply rapporterat vid flertalet tillfällen är LKAB skarpt kritiska till att tillgången på transport på Malmbanan är begränsad. Bolagets lager blir för stort och man befarar att man kan bli tvungen att varsla hundratals anställda om ingen förändring sker. 

Nu rapporterar lokala medier (NSD först) att både LKAB och Kaunis Iron överbokar sina avgångar för att få marginal för underhåll och störningar, men sedan avbokar närmare 40 procent av dem.

Trafikverket är kritiska till förfarandet.

– Det förekommer att tågbolag har bokat extra tåglägen just för att ha  bokat extra avgångar just för att ha en egen flexibilitet i sin logistikkedja som man sedan avbokar, säger Helena Eriksson, regionaldirektör på Trafikverket till SVT.

Upp till närmare 40 procent avbokas och Trafikverket är kritiska till förfarandet.

– Vi vill att de här bolagen endast ska boka de tåglägen man verkligen behöver. Någonstans indikerar ju det att det ändå finns effektiviseringar att göra inom LKAB när det gäller just logistikuppläggen och att de också behöver jobba med de här frågorna, säger Helena Eriksson.

Enligt LKAB:s logistikchef Linda Bjurholm har överbokningarna framförallt skett längre tillbaka i tiden.

– Bak i tiden har det sett ut så, men den sista tiden efter urspårningarna har vi kört allt som vi kan och har i princip inte ställt in ett enda tåg, säger hon till SVT.

Hon menar att bolaget måste göra allt de kan för att trygga produktionen och transporterna.

– I dag vet vi att systemet är så skört och komplext att vi behöver en buffert.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093