23948sdkhjf

Framtidens plåtslagare fick uppdrag i verkligheten

Vill ni plåta om ett hus? Frågan kom från Bevego och Rönnowskas plåtslagarutbildning nappade direkt.

Det är inte stort, men det lilla huset lyser upp med sina varierande färger och för en rutinerad plåtslagare räcker det antagligen med en snabb blick på det för att notera alla arbetsmoment som krävts.

Plåthuset som tidigare stod utanför Bevegos butik i Helsingborg var fallfärdigt och hade sett sina bästa år för länge sedan. Det fick säljaren Joakim Berg att börja fundera – vilket slutade med att han slog en signal till yrkeslärare Kristofffer Uutinen på Rönnowska skolan som han hade haft frekvent kontakt med sedan tidigare.

– Jag vet ju att skolan inte har så mycket pengar att röra sig med och vi vill ju att det ska komma ut nya plåtslagare från utbildning. Så jag frågade om de ville plåta om ett nytt hus och fick till svar att "Javisst kan vi göra det".

Sagt och gjort. Det slutade med att åtta elever som läser sista året som plåtslagare fick belägga huset med plåt som en del av sitt gymnasiearbete. Dessutom engagerades även elever från träutbildning som fick bygga stommen till huset.

– Vi hade möten om hur det skulle se ut  och planen var att visa upp så många olika sätt och plåtarbeten som möjligt. Bandtäckning, viktäckning, olika sorters korrigerad plåt, taksäkerhet, rännor, rör, vindskivor – alla fick göra lite av varje, säger Kristoffer Uutinen, yrkeslärare i plåtslageri på Rönnowska.

Materialet bidrog Bevegos leverantörer med och nu visar huset upp ett varierande utbud.

– Det är ett jättebra sätt att kunna visa upp vad vi har att erbjuda i byggplåtsvägen, kunder får en bättre helhetsbild av hur det ser ut istället för en liten provbit och de kan se hur taksäkerheten monteras, säger Joakim Berg.

Två av eleverna som fick bita tag i uppdraget var Joel Engkvist och Sebastian Strandqvist.

– När vi övar i skolan kastas slutresultatet i en container, men nu var man tvungen att vara extra noggrann med detaljerna, säger Sebastian Strandqvist.

Det blev också lite utav en utmaning för lärarna blev tvungna att hålla sig i skinnet.

– Det var kul men stressande, vi lärare fick stoppa oss själva och det var svårt att inte lägga sig i när något var på väg att gå fel, men det skulle ju vara deras uppgift. Vi vet ju att vissa moment kan ta ett år att lära sig innan bli man blir bra på att utföra, plåtslageri är ju ett hantverk, säger Kristoffer Uutinen.

Samtliga inblandade är nöjda med slutresultatet, även om vägen dit inte var spikrak.

– När vi hade lagt en del av taket och skulle stänga falserna med maskin, så klabbade det sig halvvägs upp på falsen så vi fick ta ner hela taket och göra om det, medger Joel.

Men nu står stugan där, och visar upp både plåtvarianter och hur företag kan möta upp den blivande arbetskraften.

– Den har egentligen inte kostat så mycket, och så har eleverna fått utföra ett riktigt projekt som får stå kvar under en lång tid. Garantin på materialet är mellan 20-40 år men den lär ju stå längre än så, säger Joakim Berg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078