23948sdkhjf

Produktionsmässa med fokus på framtidens verkstadsindustri

Flera hundra verktygsmaskiner varav många har Sverigepremiär. Det kännetecknar nya mässan Manufacturing & Automation Expo – M.A.X som öppnar den 23 oktober på Stockholmsmässan. Det blir även stort fokus på ungdomsrekrytering, automationssupport till mindre företag och lösningar för högre tempo i framtidens verkstads- och tillverkningsindustri.
– Nu är det mesta klart för invigningen av M.A.X, berättar Björn Lindforss som är projektledare för Sveriges nya industrimässa. Vi har närmare 250 utställare som visar upp sina produkter och lösningar på en sammanlagd yta av cirka 20 000 kvadratmeter. Det blir en riktigt stor mässa och nytt är att vi erbjuder hjälp att hitta lösningar på automation för mindre företag genom Automationsnästet där en expertgrupp går igenom förutsättningarna att automatisera.

Framtiden för svensk industri är en central fråga, vilket märks både bland utställande företag och i det seminarieprogram som arrangeras på mässan.

– Ungdomsrekrytering är en viktig fråga för industrin och brist på kompetens riskerar att äventyra produktionen för många företag ute i landet, fortsätter Björn Lindforss. Den här frågan får stort utrymme på M.A.X och vi är väldigt glada att kunna bjuda på en intressant debatt om detta under ledning av Ingegerd Gréen från Skärteknikcentrum.

Bland utställarna råder det en förväntansfull stämning. Engagemanget för den nya mässan är stort hos de två stora branschorganisationerna Sveriges Verktygs Maskiners Förening – SVMF och Machine & Tool Association of Sweden – MTAS vars medlemmar förser svensk industri med produktionsutrustning i form av maskiner och verktyg.

– Vi tror mycket på den här mässan och räknar med att den blir ett bra avstamp inför 2013, förklarar Jürgen Engelbrecht, ordförande i SVMF och Chris Schmidt, ordförande i MTAS. Svensk industri har en bra position med goda framtidsutsikter. Det är viktigt för Sverige att industrin fortsätter att utvecklas med tillgång till rätt kompetens och kraft att investera i effektivare produktionslösningar.

Att svensk tillverknings- och verkstadsindustri är viktig för Sverige understryks av att verkstadsvaror står för nära hälften av den svenska exporten enligt SCB. Det är det i särklass största varuområdet.

– De här siffrorna visar hur viktigt det är att vi i Sverige kan utveckla och effektivisera vår produktion, avslutar Björn Lindforss. Förutsättningarna är goda med tanke på att vi har kunskap och bra ekonomi i landet samtidigt som lönenivåerna stiger i omvärlden. Det pekar på att det finns en bra framtid för unga inom industrin.

Manufacturing & Automation Expo 2012 genomförs 23-26 oktober.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079