23948sdkhjf

Rapport avslöjar: Grön industriboom ger färre jobb än förväntat

De gröna industrisatsningar i norr kommer ge många jobb  men inte så många som man förväntade sig från början. Det avslöjar en ny rapport.

I en rapport som presenteras på fredag av Region Norrbotten kommer den omtalande industriboomen att ge färre jobb än förväntat.

– Vad de har tittat på är den gröna industrin, samtidigt måste man också titta på att om industrin växer så behöver hälsa/sjukvård och skola också växa, säger Stina Almkvist, strateg och projektledare inom befolkningsförsörjning och talangattraktion vid Region Norrbotten, till P4 Norrbotten.

Enligt henne pekar den nya rapporten på att de siffror som initialt nämndes, runt 100 000 arbetstillfällen, inte stämmer.

– Man kan säga att den siffran kommer från den nationella samordnaren Peter Larsson, som lite slängde ur sig den, som han sa själv. Men det var också väldigt bra för vi fick ögonen på oss. Men nu kommer det en rapport från en konsult som har gjort en kvalitativ undersökning som pekar på att det de facto är 20-30 000  jobb som kommer att behövas, säger hon i intervjun.

Rapporten som har ställts samman av konsultbolaget McKinsey & Company kommer att presenteras på fredag i samband med ett arrangemang på Vetenskapens hus i Luleå. 

Deltagare i det utlovade panelsamtalet är exempel Mattias Karlsson (M), gruppledare i riksdagen ,Anne Graf, Head of Regional Affairs på H2 Green Steel, Amanda Lind (MP), språkrör och ordförande riksdagens kulturutskott, Katarina Larsson, chefsstrateg för samhällspolitiska kontakter på Svenska Kraftnät och Viktoria Karsberg, VP Head of Corporate Identity & Communications, SSAB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078