23948sdkhjf

Västsvenskt företag har satt foten på Mars

Verkstadskoncernen VBG GROUP har flera anledningar att fira. I år fyller en av koncernens affärsdivisioner, RINGFEDER POWER TRANSMISSION, nittio år och resan har gått från etablerandet i Tyskland år 1922 till att i augusti i år finnas representerad på planeten Mars med en av sina produkter.
Produkten som har tagit RINGFEDER POWER TRANSMISSION till Mars är specialutformade friktionsfjädrar i rostfritt stål, så kallade ”RING-springs”. De är en viktig del i ett dämpningssystem som sitter i Nasas rymdsond Mars Rover Curiosity som genomförde en lyckad landning på planeten Mars i augusti i år. Dämpningssystemet sitter i den robotarm som utför testborrningarna på planetens yta för att undersöka om det har funnits och finns förutsättningar för liv. Friktionsfjädrarna består av en väl sammansatt legering för att kunna fungera bra vid temperaturer som växlar mellan 80 plusgrader och ända ner till 140 minusgrader.

De tåliga friktionsfjädrarna patenterades och började tillverkas i samband med att bolaget Ringfeder bildades i Tyskland år 1922. Under åren utvecklade Ringfeder fler produkter och blev med tiden främst känt för sina släpvagnskopplingar.

-När VBG GROUP förvärvade Ringfeder på nittiotalet så var det i själva verket släpvagnskopplingarna vi var intresserade av. Men vi såg snabbt potentialen hos flera av Ringfeders övriga produkter, där bland annat friktionsfjädern ingår. Den produkt som vi idag har på Mars är i grunden samma som den verksamheten grundades på för nittio år sedan. Men under åren har vi arbetat hårt med att förfina den, kostnadseffektivisera produktionen av den och vi har vässat säljprocessen och framgångsrikt lanserat den för nya tillväxtmarknader, sade Anders Birgersson, VD och koncernchef på VBG Group i ett pressmeddelande.

Fördubblad omsättning
Under de senaste tio år har affärsdivisionen RINGFEDER POWER TRANSMISSION långt mer än fördubblat sin omsättning och är nu koncernens mest lönsamma verksamhet.

-Jag ser det som ett kvitto på att VBG GROUP är framgångsrik som en långsiktig och industriellt orienterad ägare. Att vi idag även har Nasa som kund säger ju definitivt något om oss, avslutade Anders Birgersson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079