23948sdkhjf

Måttlig ökning av företagskonkurserna i maj

Företagskonkurserna ökade med måttliga 1 procent i maj månad. Totalt gick 640 företag i konkurs, att jämföra med 636 stycken samma månad föregående år.
-Blandade signaler är det som karaktäriserar svenskt näringsliv för tillfället. Vissa branscher har signalerat tuffa tider medan andra rapporter visar att svensk ekonomi har utvecklats oväntat starkt under årets första kvartal. Utöver detta har vi osäkerheten om hur ekonomin i Europa och resten av världen utvecklar sig framöver, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC i mett pressmeddelande.

Viss ökning av konkurserna i omvärlden att vänta
Konkurserna i världen beräknas öka med 3 procent under 2012, enligt Euler Hermes, världens största kreditförsäkringsbolag. Antalet företagskonkurser minskade under både 2010 och 2011, men i år vänder alltså trenden.

-Den viktigaste förklaringen till att antalet konkurser nu ökar är den försvagade tillväxten i världsekonomin, säger Alexis Spanos, Sverigechef för Euler Hermes.

Orosmoln i omvärlden får svensk påverkan
Även om det finns en del positiva tendenser inom svenskt näringsliv, till exempel att den svenska ekonomin har utveckats oväntat starkt och att hushållens konsumtion ökade under det första kvartalet, hopar sig frågetecknen inför den ekonomiska utvecklingen framöver. Detta gäller inte minst Europa.

-Instabiliteten i framför allt Sydeuropa är ett orosmoln inför framtiden, och det förväntas bli en svag utveckling. Konkurserna beräknas öka med hela 17 procent i Italien, 20 procent i Spanien och så mycket som 25 procent i Grekland och Portugal. Vi ser redan att detta leder till minskad tillväxttakt i vår ekonomi, men hur stor effekt det i slutändan kommer att få för svenskt näringsliv är en öppen fråga, avslutar Roland Sigbladh.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062