23948sdkhjf

Arbona förvärvar två plåtföretag och höjer siktet

Med två nya förvärv har Arbonas satsning på mekanisk industri redan nått målet på 500 miljoner kronor i omsättning. Men ännu är investmentbolaget inte nöjt.

Investmentbolaget Arbona förvärvar nu de två bolagen GLS Laserstans i Gnosjö samt GLS Henjo i Ljungby, som är inriktade på plåtbearbetning och utför till exempel laserskärning, stansning, kantpressning, svets, ytbehandling och montering. Bolagen har haft samma ägare, Jens Petersson, och övergår nu till Arbona Industri för en köppenning som parterna inte vill avslöja.

Det står dock klart att Jens Petersson följer med in i den nya konstellationen som återinvesterar en del av köpeskillingen genom att köpa 20 procent av Arbona industri. Han fortsätter dessutom som anställd och kommer att delta i den framtida utvecklingen. 

– Det känns mycket bra att ha hittat en långsiktig partner med jordnära värderingar för att tillsammans fortsätta utveckla GLS och hela gruppen, säger Jens Petersson i ett pressmeddelande.

En naturlig lösning, menar Arbonas vd Martin Zetterström, som kan bli aktuell även vid framtida förvärv.

– Om det är ägare som vill vara kvar under en längre period så ser vi positivt på att de återinvesterar en del och blir en del av ägargruppen, säger han till Metal Supply.

Det finns egentligen inget mål för när vi ska stanna av

För fler förvärv lär det troligen bli. Under 2023 aviserade Arbona i samband med förvärvet av Tyresö Finmekaniska att man planerade en storsatsning på mekanisk industri, med målet att uppnå en årsomsättning på cirka 500 miljoner kronor inom ett par år. Med de två nya förvärven är man redan där, knappt ett år senare.

– Det beror framförallt på att den senaste affären var lite större, då det var två bolag med samma ägare, förklarar Martin Zetterström.

Innebär det att ni är nöjda nu?

– Nej, det är vi väl inte. Det har kanske snarare gått fortare än vi trodde. Vi försöker vara lite konservativa och försiktiga i våra uttalanden, men tanken är vi ska fortsätta växa – både organiskt och med förvärv. Det finns egentligen inget mål för när vi ska stanna av, målet är snarare att hitta fina bolag, säger Martin Zetterström och förklarar vad bolaget letar efter:

– Det viktiga tycker vi är att det är bolag med någorlunda stabil historik och en bra kundbas, inte vad verksamheten tillverkar och levererar. Och så tycker vi det är viktigt hur ägare och ledning ser ut.

På GLS Laserstans och GLS Henjo arbetar i dag sammanlagt cirka 150 anställda, men ägarbytet kommer inte att innebära några radikala förändringar för dem, menar Martin Zetterström.

– Nej, det kommer att vara väldigt likt från hur de har jobbat tidigare. Vår filosofi är att den här gruppen (Arbona Industri, reds anm) ska vara decentraliserad och låta bolagen sköta sig själva i hög grad. Sedan ska vi självklart hitta synergier där det går, men mer på samarbetsbasis än att vi ska tvinga någon att samarbeta.

Förvärvet av GLS gör att Arbona Industri beräknar, utifrån omsättning 2023 , att ha en total omsättning på 500 miljoner med en EBIT-marginal om cirka 9 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078