23948sdkhjf

Konkursvågen fortsätter: ”Riktig mardröm just nu”

– Utvecklingen visar att det är allt fler större bolag som nu går i konkurs, och både utsatthet för ekonomisk brottslighet och återbetalning av pandemianstånden kan vara faktorer som gör att man inte längre klarar att hålla sig ovan ytan – för många är det en riktig mardröm just nu, säger UC:s vd Gabriella Göransson, i en kommentar.

Det ser inte ut att ljusna när det gäller antalet konkurser i Sverige. Under april ökade konkursnivåerna till rekordnivåer. 68 procent i jämförelse med samma period i fjol.

Konkurserna ökade i Sveriges tio största branscher.

– Att rekordnivåerna kvarstår och till och med ökar inom vissa branscher har med många olika faktorer att göra, men både ökade riskfaktorer såsom att sektorer i högre grad än genomsnittet är drabbade av ekonomisk brottslighet, och svårigheter att återbetala pandemianstånden kan vara avgörande, säger Gabriella Göransson.

Hon betonar också att svensk BNP har minskat för fjärde kvartalet i rad. Enligt UC:s statistik framkommer det också att även större bolag har gått i konkurs under våren.

– Det inbegriper en mycket känd kedja som finns i hela Sverige. Det här är ett dystert tecken på att uthålligheten börjar sina, och att även de mer ekonomiskt motståndskraftiga på marknaden inte längre klarar av att hålla sig ovan ytan – för många är det en riktig mardröm just nu, säger Gabriella Göransson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094