23948sdkhjf

Strejken över – LKAB:s malmtåg rullar igen

Delar av strejken i Norge är över sedan YS Stat och LO Stat tidigt på lördagsmorgonen 2 juni kom överens med arbetsgivarna. Därmed kan LKAB återuppta sin tågtrafik med järnmalmsprodukter till Narvik.
Både tågledare och lotsar kan återgå till arbetet, och det första malmtåget startade klockan nio på lördagsmorgonen . LKAB kommer nu att lägga stor kraft på att fylla lagren i Narvik och säkerställa att stålverkskunderna kan få sina utlovade leveranser så snart som möjligt. Under konflikten har förädlingsverken i Kiruna och Svappavaara fortsatt producera och järnmalmsprodukterna har lagts på upplag.

Förlust
– Mycket glädjande att strejken är över och att den inte blev långvarigare, även om nio dygn är illa nog. Vårt fokus ligger nu på att minimera konsekvenserna för våra kunder. Vi håller på att överblicka vad strejken har kostat oss, men det handlar om ökade kostnader för upplagshantering, extra transporter i efterhand samt försenade och fördyrade sjöfrakter. Den slutliga ekonomiska konsekvensen beror på hur många månader det tar att köra ikapp från upplag till hamn och om våra kunder har hunnit göra beställningar hos våra konkurrenter, säger Markus Petäjäniemi, logistik- och marknadsdirektör i ett pressmeddelande.

Vanligtvis går tio fullastade tåg per dag på Malmbanan mellan Kiruna och Narvik med en total last på 60 000 ton, motsvarande ett värde på 60-70 miljoner kronor. Det motsvarar cirka 65 procent av LKAB:s totala leveranser, från Malmberget till Luleå går normalt fem tåg per dygn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.689