23948sdkhjf

Nu är de första kinesiska vindkraftverken i Europa invigda - i Sverige

Tjurhöjden i Molkom är platsen för de allra första kinesiska vindkraftverken i Europa.
Verken är levererade av den kinesiska tillverkaren Sinovel, världens näst största tillverkare av vindkraftverk, och uppförda av göteborgsföretaget CRC Vindkraft.

–Invigningen innebär startpunkten för en helt ny era på den europeiska vindkraftmarknaden med ökad konkurrens och förhoppningsvis lägre konsumentpriser på förnyelsebar energi, säger CRC Vindkrafts vd Claes Bühler i ett pressmeddelande

Vindkraftverken är två 3 MW-verk med beteckningen Sinovel SL-3000 som levererats kompletta från Kina. Totalhöjden är 150 meter och rotordiametern 113 meter. De två vindkraftverken kostar tillsammans 84 miljoner kronor och beräknas producera cirka 15 000 MWh/år.

– Vi startade upp turbinerna redan under förra veckan så Vindkraftpark Tjurhöjden har redan påbörjat sitt arbete med att leverera grön el till Fortums kunder. Här kommer vi varje år, de kommande 20 till 25 åren, producera grön el som motsvarar den totala elförbrukningen hos över 3000 hushåll. Därmed bidrar vi till minskade koldioxidutsläpp och bättre miljö för våra barn och barnbarn, säger Claes Bühler.
.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063