23948sdkhjf

Många överklagande kring omstridd guldgruva

Senast ut i raden för att överklaga är samebyn Vapsten.

Lappland Guldprospektering AB som vill bryta guld i Stortjärnhobben fick redan 2007 en bearbetningskoncession och Bergsstaten gav nyligen grönt ljus för markanvisningar.

Men planerna kritiseras från många håll enligt Sameradion, både politiker, Sveaskog och Naturvårdsverket har avstyrkt och ställer sig negativa till en gruva då höga naturvärden står på spel, liksom ett planerat naturreservat. 

Enligt Sameradion har Sveaskog överklagat beslutet gällande ersättning. Det gäller även gruvbolaget Gold Line resources som har ett överlappande undersökningstillstånd. Gold Line Resources anser att en markanvisning inte kan beviljas innan det finns ett giltigt miljötillstånd för verksamheten.

Nu sällar sig Vapsten sameby till de överklagande. Samebyn yrkar på att Mark- och miljödomstolen upphäver beslutet, bland annat på grund av att man anser att Bergsstaten inte tagit hänsyn till hur mycket beslutet kommer att påverka renskötsel och att myndigheten har utgått ifrån en felaktig ersättningsnivå. Vapsten sameby begär anstånd fram till den 29 maj för att utveckla sina yrkanden.

Lappland Guldprospektering vill driva gruvan i egen regi och menar enligt Sameradion att bolaget har rätten på sin sida trots att guld inte ingår bland de kritiska råvarorna.

– Det finns ju faktiskt ett beslut från SGU att den här fyndigheten är av nationellt intresse och guld är ju en viktig metall och ingår i nästan allt vi gör, säger Carl-Åke Johansson, vd för Lappland Guldprospektering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078