23948sdkhjf

Nya regelverk satte fart på bolagets utvecklingsglädje

En kollaborativ robot, svetssystem med nya funktioner och tillsatsmaterial som sänker mangannivåerna. Regelförändringar blev startpunkten som fick fart på ESAB:s utvecklingsarbete.

I ESAB:s monter duggar produktnyheterna tätt. Utvecklingen har fått sig en skjuts, tack vare nya branschförutsättningar och lagändringar. Men produkterna har inte bara anpassats efter krav, utan utvecklingen har också fört med sig nya detaljer som inte var påtänkta från början, menar Magnus Nyblom, distriktssäljare på ESAB.

– Det är ju lätt att bli sittande en maskin som ser likadan ut i 20 år men när man blir tvingad att genomföra vissa förändringar så blir det samtidigt en stor skjuts för utvecklingen.

Han tar en Renegade Volt som exempel, ett svetssystem som blev tvungen att anpassa sig efter det nya EU-direktivet som förbjöd stegomkopplade maskiner. Förutom att maskinen i dag inte är stegomkopplad, har till exempel fler svetsmetoder än vad som är brukligt matats in. Ett annat exempel är Warrior Edge, en multiprocessmaskin som kan svetsa alla material i både pulsning, rot och thin.

I kategorin tillsatsmaterial pratar Per Sundberg, produktchef för tillsatsprodukter, sig varm för tre nya produkter, MMA-elektroden OK 48.10 RMn, Dual Shield 46M RMn, en rutil och Coreweld, metallpulvertråd.

– Det som är unikt med de här produkterna är att de är framtagna tillsammans och att de ser till att det blir mindre mangan i svetsverket, det är vi väldigt stolta över, säger Per Sundberg och förklarar att produkterna i sig annars är vanliga på marknaden.

– Men vi ser att våra kunder och industrin inte riktigt har kunskapen om regler och standarder kring rök. Det finns ingen harmoniserad standard i Europa och vi vill gärna utbilda våra kunder mer kring det här. Kunskapen är generellt dålig men intresset blir större och större, säger Per Sundberg.

Sist men inte minst presenteras också resultatet av produktsamarbetet med ABB, den helt nya kollaborativa roboten Omnivance Colloborative Arc Welding Lite Cell.

– De kollaborativa robotarna har ett större säkerhetstänk än en vanlig robot, och ger mindre fotavtryck. Det har gjort dem väldigt populära i svetsbranschen, säger Lauri Pesonen, försäljningschef för tunga industri- och robotprodukter och fortsätter.

– Vitsen med kollaborativa robotar är också att de är väldigt att ställa in, och allt i från små företag till förvånansvärt stora robotanvändare är intresserade av dem. Anledningen till det är att det är brist på manuella svetsare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.203