23948sdkhjf

Ny mätmaskin ger Halmstadföretaget nya kunder

Halmstad Finmekanik investerade i en Master3Dgage och fick helt nya uppdrag.
Företaget har bland annat en specialitet som ställer stora krav på verktygskunnande och det är ”baklängeskonstruktion” (Reverse Engineering), och enligt Verkstäderna förklara företagets vd Magnus Sjöberg vad det innebär:

- Det händer att vi får in helt nedslitna verktyg som kunden vill att vi skall nytillverka, trots att det varken finns några ritningar eller 3D CAD-modeller. Då får vi starta vårt detektivarbete för att lista ut hur verktyget har sett ut i original. Till vår hjälp har vi två saker, dels Master3DGage och dels 20 års verktygserfarenhet. Vi sätter ut våra referenspunkter på lämpliga ställen på verktygsspillran och använder värdena från scanningutrustningen i Mastercam för att bygga upp en 3D CAD-modell av hur vi tror att verktyget en gång såg ut.

Större noggrannhet
Företaget har tidigare arbetat med att ”rekonstruera” verktyg, men innan de investerade i den nya maskinen gick allt långsammare samt att noggrannheten förr var på en 10-dels millimeter, och nu är den på 100-dels millimeter.

Nya kunder
- Vi har börjat få beställningar på rena mätuppdrag tack vare vår nya maskin. Vi får in produkter som andra tillverkat och som de vill att vi skall verifiera mot 3D CAD-modellen. Det är en typ av uppdrag som är helt ny för oss. Men självklart genererar maskinen även jobb till vår egen verkstad, säger Magnus Sjöberg till Verkstäderna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078