23948sdkhjf

"Det som tog oss fem dagar att tillverka förut går på 1,5 dag nu"

Robotkonferensen 2019 på Elmia i Jönköping blev fullbokad.

Det var cirka 300 anmälda besökare och därtill 20 utställare.

Metal Supply var på plats och tog pulsen på leverantörerna av automation och robotisering. Flera konkreta "case" visades också där svenska mindre och medelstora verkstadsföretag berättade om hur de automatiserat sina verksamheter.

Här är femte artikeln. Den kommer att följas av fler i kommande nyhetsbrev.

WME Mechanics finns i rymliga verkstadslokaler i Ystad. Verksamheten har sitt ursprung och fokus inom högkvalificerad svetsning.

Men de har även kapacitet inom CNC-fräsning, CNC-svarvning, plasma- och gasskärning, måleri och bläster, NC-kapning samt klippta/bockade/skurna detaljer.

– Det är viktigt att jobba med helheten och erbjuda hela flödet i tillverkningen, säger WME Mechanics vd och ägare David Åqvist.

– Man måste ha med sig kunden, säger David Åqvist.

Företaget omsätter 34 miljoner kronor och har 26 medarbetare. De arbetar i svart, aluminium och rostfritt stål.

En styrka är den stora maskinparken.

De har satsat mycket på svetsrobotisering. Den första svetsroboten installerades i september 2018. En till svetsrobot ska installeras våren 2020.

– Det som tog oss fem dagar att producera förut går på 1,5 dag nu, säger David Åqvist.

– Vi kan sänka priset med 25 procent men det säger jag aldrig till kunden, säger David Åqvist.

– Jag köpte första roboten på Elmia. Det gick på två och en halv minut. Den är lika stor som min suv, säger David Åqvist.

Med hjälp av den senaste 3D-tekniken skapar WME Mechanics ritningar och modeller helt utifrån kundens behov och önskemål.

Affärsområdena är ständigt under avancerad utveckling och uppdragen är aldrig varken för små eller för stora.

Företaget tar hand om kunden hela vägen – från idé till produktion, men tar även ansvar för framtiden, underhållet och den service som krävs.

– Det är viktigt att bygga riktiga värden i tillverkningen, säger David Åqvist.

– Svensk tillverkande industri har tappat lite under resan, säger David Åqvist.

WME Mechanics konstruktionsavdelning är en vital del av verksamheten vilken arbetar med modern 3D teknik (SolidWorks).

Här konstrueras samt utvecklas skräddarsydda lösningar till kunderna samt WME:s egna konstruktions- och maskinlösningar.

Företaget konstruerar och CE-märker installationer såsom plattformar, blandningsutrustning, transportörer, hamnkonstruktioner med mera.

WME Mechanics y-bommar är tillverkade för att klara de tuffa förutsättningarna i svenska och europeiska hamnar där tidvatten, storm och blåst hör till vardagen.

Inom företagets unika y-bommskoncept finns ett brett sortiment med bommar: raka bommar, vänster- och högerbommar samt gångbara bommar.

– Vi skapar ett värde genom att göra specialprodukter, säger David Åqvist.

WME är certifierat enligt kvalitetssystemet ISO9001, 3834-2 samt 1090-1.

Programmet vid Robotkonferensen var sammansatt för att ge maximal nytta för små och medelstora företag med bland annat föreläsningar, presentationer av goda exempel från industrin och studiebesök.

Robotkonferensen vänder sig till små och medelstora företag som antingen är i startgroparna att börja digitalisera och robotisera verksamheten eller vill ta nästa steg i sin utveckling. Det är här som det går att gå få ny kunskap och höja kompetensen kring robotautomation.

Konferensen anordnas av SWIRA (Swedish Industrial Robot Association) i samarbete med: Tillväxtverket, FKG, Robotdalen, Elmia Automation och Svenska Automationsgruppen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.812