23948sdkhjf

Legotillverkare köper specialistföretag inom skärande bearbetning

Legotillverkaren Hanza, som har sin aktie listad på First North, förvärvar Toolfac som är en högteknologisk finsk tillverkare med fokus på skärande bearbetning.

Toolfac har cirka 60 medarbetare och en årsomsättning om 80 miljoner kronor. Köpeskillingen utgörs av en kontantdel, en aktiedel samt en tilläggsköpeskilling, och bedöms sammanlagt uppgå till cirka 34 miljoner kronor.

– Vi tillträder det här direkt. Jag är på plats här i Finland och har precis skålat i champagne med säljarna nu, sade Hanzas vd Erik Stenfors till Metal Supply sent på torsdagseftermiddagen.

Toolfac kommer att integreras i Hanzas tillverkningskluster i Finland.

Toolfac erbjuder skärande bearbetning med en hög robotiseringsgrad och specialistkompetens inom hydraulik- och pneumatikkomponenter och ventilsystem.

– Toolfac passar perfekt in i vår förvärvsstrategi – teknologiskt, geografiskt och kompetensmässigt, säger Erik Stenfors.

Integrationskostnader för samordning av ERP-system i Finlandsklustret med mera bedöms uppgå till 4,0 miljoner kronor.

– Det är ett välskött bolag med utmärkta kundrelationer och förvärvet utgör ett viktigt steg i vår utveckling, säger Erik Stenfors.

Hur ser du på efterfrågeläget generellt för Hanza för tillfället?

– Som vi beskrivit i vår rapport så ser vi inte en avmattning av konjunkturen, säger Erik Stenfors till Metal Supply.

Hanza moderniserar och effektiviserar tillverkningsindustrin. Tanken är att genom att samla olika tillverkningsteknologier lokalt så kortas ledtider, skapas mer miljövänliga processer och ökad lönsamhet åt företagets kunder.

Företaget grundades 2008 och är i dag ett miljardbolag med verksamheter i Sverige, Finland, Estland, Polen, Tjeckien och Kina.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125