23948sdkhjf

Rekord i automation bland svenska industriföretag

Hela 70 procent av företagen uppger att automation bidrar positivt till deras utveckling.
De flesta industriföretagen menar att automation bidrar positivt till företagets utveckling. Över hälften har också planer att på att investera i automation. Det framgår av AutomaThinks automationsindex för maj månad.

– Hela 70 procent svarade att ökad automatisering bidrar till en positiv utveckling för det egna företaget, vilket är det högsta resultatet som uppmätts sedan vi började med mätningarna 2011. Samtidigt är det oroande att allt färre ser automatisering som ett sätt att ta nya affärer. Det är högkonjunktur nu, men det varar inte för alltid och när den tiden är över behöver Sveriges industriföretag vara beredda, säger Anders Ekdahl, ordförande AutomaThink.

Automationsindex visat att företagen huvudsaklingen investerar i ökad automation för att förbättra lönsamheten. De vill också kunna ta nya affärer och förbättra arbetsmiljön.

– Industriföretagen går bra nu, men framtidsutmaningarna finns där. Över hela världen investerar länder i att bidra till att dess industri automatiseras, i Sverige ser vi inte samma politiska vilja att stötta industrin. Det behövs mer tydliga satsningar på utbildning, nationella forskningscentra och överhuvudtaget en samlad nationell vision om hur Sverige ska stärkas som industri- och forskningsnation, säger Anders Ekdahl.

AutomaThink är en tankesmedja vars uppdrag är att diskutera och lyfta frågor som leder till en konkurrenskraftig tillverkningsindustri i Sverige. De arbetar bland annat för att säkerställa att rätt kompetens finns tillgänglig för industrin, insatser inom energieffektivisering och en ökad automationsgrad i produktionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.903