23948sdkhjf

BE Group: Ett av de bästa resultaten hittills i företagets historia

BE Groups försäljning minskade under det fjärde kvartalet 2008 till följd av kraftigt försvagad efterfrågan. Trots detta var helårets resultat bättre än föregående år och ett av de bästa hittills i företagets historia.
BE Group AB - Bokslutskommuniké

BE Groups försäljning minskade under det fjärde kvartalet till följd av kraftigt försvagad efterfrågan. Trots detta var helårets resultat bättre än föregående år och ett av de bästa hittills i företagets historia.

• Nettoomsättningen minskade under fjärde kvartalet med 6,6% jämfört med motsvarande period föregående år till 1 683 Mkr (1 803) beroende på lägre tonnage. För helåret ökade nettoomsättningen med 0,8% till 7 713 Mkr (7 650).

• Rörelseresultatet för kvartalet minskade till -16 Mkr (82) på grund av försämrad efterfrågan och efter belastning av jämförelsestörande poster på -18 Mkr (-). För helåret ökade rörelseresultatet med 4,4% till 532 Mkr (510).

• Underliggande EBITA uppgick till 35 Mkr (106) och den underliggande EBITA-marginalen till 2,1% (5,9). För helåret minskade underliggande EBITA med 16,8% till 459 Mkr (552) och den underliggande EBITA-marginalen sjönk till 6,0% (7,2).

• För helåret ökade resultat per aktie till 7,58 kr (7,06), medan underliggande resultat per aktie minskade till 6,17 kr (7,58).

• Ett kostnadsbesparingsprogram har påbörjats i syfte att inom en 12-15 månadersperiod sänka den totala årliga kostnadsnivån med i storleksordningen 100 Mkr. Programmet omfattar även beslut om att stänga verksamheten i S:t Petersburg, Ryssland.

• Efter årets slut har Lars Bergström utsetts till ny koncernchef och verkställande direktör. Han tillträder posten under våren 2009.

• Utdelningen till aktieägarna föreslås bli 1,00 kr per aktie (3,50).

BE Groups VD och koncernchef Håkan Jeppsson lämnar följande kommentarer till rapporten:

- Vi hanterade höstens besvärliga marknadssituation med prispress och minskad efterfrågan på ett bra sätt. Vi har hållit emot prisnedgångarna och volatiliteten i stålprisutvecklingen slår inte igenom fullt i vårt resultat. Det gör att vi trots allt presterar ett kvartalsresultat som efter omständigheterna är bra och ett helår med ett av de bästa rörelseresultaten i koncernens
historia.

- Genom förvärven i Tjeckien av Ferram Steel och Czechprofil har vi stärkt vår marknadsposition i Central- och Östeuropa och befäst vår ställning som ett av de ledande företagen i branschen i Europa.

- Vi tror på en svag utveckling under 2009 med sämre efterfrågan och lägre marginaler än under det gångna året. Vi räknar dock med fortsatt tillväxt i Central- och Östeuropa, bland annat till följd av de förvärv som koncernen genomförde 2008. Vi möter den svagare utvecklingen på marknaden med ett
kostnadsbesparingsprogram och genom att reducera rörelsekapitalet vilket gör oss väl förberedda för vad den kommande utvecklingen än blir.

- Vår strategi att öka serviceandelen av försäljningen ligger fast. Under de närmaste åren kommer vi att stärka koncernens kompetens inom produktionsservice för att öka vår konkurrenskraft och erbjuda våra kunder ännu mer kostnadseffektiva tjänster. En annan viktig ambition är att genomföra
strategiska förvärv och arbetet med att finna förvärvsmöjligheter fortsätter.

Källa: BE Group

5 februari 2009

Om företaget BE Group , som är noterat på OMX Nordiska Börs i Stockholm sedan november 2006, är ett av Europas ledande handels- och serviceföretag inom stål och metaller. Koncernen har cirka
10 000 kunder främst inom bygg- och verkstadsindustrin. BE Group erbjuder olika sorters service vid användning av stål, rostfritt stål och aluminium. År 2008 omsatte koncernen 7,7 miljarder kr. BE Group har drygt 1 000 anställda i tio länder i norra Europa med Sverige och Finland som största marknader. Huvudkontoret ligger i Malmö.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.081