23948sdkhjf

Legotillverkare får företagsbot på 260.000 kronor

Döms för arbetsmiljöbrott efter att en anställd skadats vid en pelarborrmaskin.
Metall-produkter i Edsbyn döms av Hudiksvalls tingsrätt att betala en företagsbot på 260.000 kronor. Företaget döms som ansvarig för arbetsmiljöbrott efter att en anställd skadats vid en pelarborrmaskin 2012. Det rapporterar SVT Nyheter Gävleborg.

Tingsrätten anser att företaget inte gjort någon riskbedömning eller undersökt arbetsmomentet den anställde utförde och därmed inte gjort tillräckligt för att förhindra olyckan.

Den anställde kvinnan skadade två fingrar och förlorade ett när hon skulle flytta på en slang i anslutning till pelarborrmaskinen. Hennes handske fastnade i den roterande maskinen som inte hade det avskärmningsskydd som borde ha funnits där.

Tingsrätten, liksom åklagaren, anser att brottet skulle gett företaget en bot på 300.000 kronor, men eftersom handläggningstiden vid tingsrätten varit så lång kompenseras Metall-produkter i Edsbyn genom att 40.000 kronor dras bort och ska därmed betala 260.000 kronor till staten.

Metall-produkter i Edsbyn har 25 anställda och omsätter 35 miljoner kronor. Bolaget arbetar med laser, kantpress, svetsning, pulverlackering och montering.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078