23948sdkhjf

Extremhetta hotar mineralproduktionen

Ny rapport uppger att stora delar av metallproduktionen är hotad år 2050, till följd av klimatförändringar.

Enligt en ny rapport av PWC riskerar klimatförändringar att rasera produktionen av mat och mineraler till år 2050.  Företaget bedömer att drugt 70 procent av världens produktion av kobolt och litium, som ju i nuläget är avgörande för den gröna omställningen, är i riskzonen.

Inom de närmsta årtiondena kommer uppvärmningen att påverka samhället kraftigt, även om utsläppen minskar, menar företaget som har räknat på flera olika scenarier.

– Resultatet är oroande och inte minst för att de här mineralerna är kritiska för den gröna omställningen. Även om många företag agerar och försöker ställa om för att begränsa den globala uppvärmningen så behöver mer göras, säger Johan Jacobsson, ansvarig för klimatrådgivning på PwC, i ett pressmeddelande.

Han menar att näringslivet måste bli mer medvetna om vilka behov som finns och hur företag ska kunna samarbeta och påverkar politiker och offentliga verksamheter för att bryta utvecklingen.

Gällande metaller uppges mer än 60 procent av järnproduktionen vara hotad år 2050, och för zink är motsvarande siffra 40 procent.

– Men det finns ljuspunkter och ett medvetande, som vi bland annat ser i vår senaste vd-undersökning. Där uppger 47 procent av företagsledarna att de fokuserar på skydd av medarbetare och fysiska tillgångar i förhållande till klimatriskerna vilket är bra. För att öka komplexiteten ytterligare i dessa sammanhang så ger många av scenarierna även upphov till möjligheter, inte minst för de råvarubolag med produktion i Norden, kommenterar Johan Jacobsson.

Rapporten går att läsa här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078