23948sdkhjf

SSAB i samarbete för att ta tillvara på överskottsvärme från ESS

SSAB och Alfa Laval ska tillsammans med E.ON och Kraftringen ta tillvara på överskottsvärme från ESS för att leverera fjärrvärme till delar av region Skåne.

ESS, European Spallation Source, väntas att bli världens kraftfullaste neutronkälla. Överskottsvärmen kommer att tas tillvara av Alfa Lavals värmeväxlare, som bland annat består av det utsläppsfria SSAB Zero-stålet. 

Nyligen levererades två av världens första Concept Zero-värmeväxlare till ESS. SSAB:s utsläppsfria stål gör att koldioxidavtrycket nära halverats, jämfört med traditionellt stål.

– För att bromsa den globala uppvärmningen måste världen minska sina koldioxidutsläpp och hitta effektiva energianvändningar. Partnerskap och projekt som detta, där hela värdekedjan arbetar tillsammans, är avgörande för att nå klimatmålen, säger Thomas Hörnfeldt, VP för hållbara affärer på SSAB, i en kommentar.

Om ESS och värmen:

Värmeväxlarna som anlände förra veckan väntas vara i drift senare i år. 

ESS, en av Europas största forskningsinfrastrukturer, väntas vara i full drift 2028. Anläggningen innehåller toppmodern teknik som den mest kraftfulla linjära protonacceleratorn som någonsin byggs, ett heliumkylt målhjul av volfram och sofistikerade vetenskapliga instrument som kommer att möjliggöra ny forskning till förmån för tusentals forskare från akademin och industrin. 

Anläggningen att leverera överskottsvärme till staden.

SSAB

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.157