23948sdkhjf

AP&T gör det omöjliga möjligt

Efter mer än ett års intensivt arbete har SAPA gjort det omöjliga möjligt med utrustning från AP&T
För ungefär ett år sedan meddelade SAPA:s forsknings- och utvecklingscenter i Finspång, Sverige att man höll på att utveckla en ny metod för varmformning av aluminium med hjälp av utrustning från AP&T AB. Det hela omgavs av stor sekretess och några detaljer avslöjades inte. Men nu gläntar man på dörren till Hot Gas Forming – en teknik som gör det omöjliga möjligt.

– Den metod vi nu utvecklat öppnar helt nya möjligheter för tillverkning av aluminiumdetaljer för olika ändamål inom en rad olika branscher, säger Conny Falk, teknikområdeschef på SAPA Technology i ett pressmeddelande.

I rumstemperatur är extruderat aluminium något svårare att forma jämfört med stål avsett för plåtformning, men i varmt tillstånd är det tvärt om.Tack vare den nya metoden kan många pressade eller gjutna ståldetaljer och plastdetaljer i framtiden komma att ersättas av gasformade aluminiumdetaljer.

Från möbler till bildelar
– Detaljer till möbler, cykelramar, inredning och inte minst bilar, där vikten spelar en stor roll, är exempel på vad HGF kan komma att användas till, säger Conny Falk.

Produktionskostnaderna för HGF är betydligt lägre än för till exempel hydroformning, och jämfört med gjutning ger metoden möjlighet till tunnare gods med en porfri struktur. Dessutom är aluminium mycket enklare att svetsa än gjutgods.

Serieproduktion i vinter
Just nu pågår provtillverkning av detaljer hos en av SAPA:s kunder. Försöken har hittills gått helt enligt planerna och förhoppningen är att i vinter starta serieproduktion i begränsad skala.

– På några års sikt ser vi en stor potential för HGF, vilket också banar väg för ökad försäljning av våra aluminiumprofiler, säger Conny Falk.

Standardmoduler för speciella krav
En viktig förutsättning för att metoden skulle kunna utvecklas, är den utrustning som AP&T levererade i april 2011. I grunden handlar det om produktionsutrustning baserad på standardmoduler, men med egenskaper anpassade till väldigt speciella krav.

– Exceptionellt hög noggrannhet, små toleranser och en stabil formningssekvens var viktiga delar i vår kravspecifikation, och det har AP&T svarat upp mot. Utrustningen har fungerat väldigt bra under hela utvecklingsperioden, säger Conny Falk.

De erfarenheter projektet har gett är förstås värdefulla inför framtiden, också för AP&T. Den dag metoden får ett kommersiellt genombrott är AP&T väl rustat för att kunna ta fram utrustning till den nya marknaden.

– Vi har ju alltid sagt att det spännande att forma plåt och att plåt är överlägset andra material. Att få vara delaktig när SAPA tänjer gränserna för vad vi trodde var möjligt öppnar helt nya användningsområden, säger Jan Jonasson, Senior Area Sales Manager på AP&T.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093