23948sdkhjf

Hydro Extrusions Sweden fyller 60 år

Det startade som Sapa i Vetlanda 1963 och är nu ett av världens största företag inom extruderade aluminiumlösningar. I år firar Hydro Extrusions Sweden 60 år i branschen.

Sapa, Skandinaviska Aluminium Profiler AB, drog i gång verksamheten 1963 när Lars Berghem och Nils Bouveng byggde den första presshallen i Vetlanda.

Det blev en snabb succé, då bolaget var första pressverket i Norden att erbjuda strängpressning och anodisering under samma sak. Efter några år kördes pressen sju dagar i veckan och flera fabriker öppnades upp för att möta den stora efterfrågan.

Genom en sammanslagning 2013 blev Sapa och Hydro världsledande inom strängpressande aluminiumprofiler och fyra år senare står Hydro som ägare för hela verksamheten och den svenska delen ingår i affärsområdet Hydro Extrusions.

Mycket har hänt under 60 år. Men fabrikerna i Vetlanda, Finspång och omsmältverket i Sjunnen är fortfarande viktiga delar i Hydro Extrusions verksamhet i norra Europa. Precis som förr kretsar allt kring aluminium, som strängpressas till allt från dörrar till fordon.

Innovation och utveckling har alltid varit bolagets driv, vilket har gjort att man kommit långt gällande nya tekniker och förbättrade produktionsmetoder. Ett exempel är introduktionen av fogmetoden FSW, Friction Stir Welding, i industriell skala och bolagets nya legeringar med låg klimatpåverkan.

Satsningen på förnybara källor och omsmältning av skrot gör att Hydro idag kan erbjuda aluminium med en av de lägsta utsläppsnivåerna i världen.

– Vi gillar att utmana oss själva och tänja på gränserna. Egenskaper som skapar en ännu bättre produktion, arbetsmiljö och kundlösning. Fördelen med aluminium är att vi hela tiden hittar nya användningsområden och det går att återvinna i oändlighet. Det bådar gott inför framtida födelsedagar då världen måste ställa om till hållbar produktion och konsumtion, säger Jonas Bjuhr, vd för Hydro Extrusions Sweden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11