23948sdkhjf

SSAB ser inget produktionsstopp i Luleå

Installationen av den nya blåsmaskinen ska ske parallellt med den vanliga produktionen.
SSAB meddelade nyligen att bolaget investerar över 500 miljoner kronor på förbättringar inom flera produktionssektioner. I Luleå kommer masugn 3 få en ny blåsmaskin.

Stålbjässen satsar 526 miljoner kronor på att uppgradera produktionen på två av företagets sju anläggningar. Den största summan pengar går till fabriken i Tavastehus, Finland, där 370 miljoner kronor läggs till att modernisera betningsprocessen av stålet.

Den andra anläggningen där pengar ska investeras är i Luleå där 156 miljoner kronor går till att installera en ny blåsmaskin i masugn 3. Blåsmaskinens uppgift är att förse upphettningen med syre, på samma sätt som en bälg fungerar.

– Den gamla blåsmaskinen kommer att vara kvar. Tanken är att om en går ner av någon anledning så finns det en reserv så att produktionen inte stannar upp, det är nämligen en väldigt kritisk apparat i produktionen. Med en reserv höjs produktionsstabiliteten, säger Åsa Bäcklin, informationsansvarig på SSAB i Luleå, till NSD.

Hon uppger att den nya blåsmaskinen kommer bli den primära eftersom den är betydligt effektivare energimässigt, och att den gamla blir reserven.

Frågan är om bytet kommer leda till något produktionsstopp.

– Det är då inget jag har fått meddelat. Det blir inte som förra året då en hel masugn renoverades, nu är det bara en del. Tanken är att installationen ska ske parallellt med den vanliga produktionen, säger Åsa Bäcklin.

Investeringarna är en del i ett större investeringsprogram som börjar kring årsskiftet. Men när exakt den nya blåsmaskinen kommer vara installerad och klar är inte helt färdigt, enligt NSD. Med investeringsbeslutet färdigt påbörjas nu planeringen av installationen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.157