23948sdkhjf

Inget bevisat brott när två arbetare avled vid Sandvik Coromant

Två personer omkom i juli 2020 när de skulle besiktiga en cistern innehållande vätgas på en arbetsplats i Gimo, Sandviken. Nu har kammaråklagaren lagt ned förundersökningen om misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död då brott inte kan styrkas.

Som vi tidigare berättat var det när en man i 40- och en i 60-årsåldern höll på med underhållsarbete i en tank som något gick fel. Vad är oklart eftersom de hittades livlösa och det finns inga vittnen till händelsen.

Läs också: Två män avlidna vid underhållsarbete på Sandvik Coromant 

Olyckan anmäldes till Arbetsmiljöverket som startade en utredning.

Arbetsmiljöverket har tidigare anmält en rad brister kring bland annat rutinerna för instruktioner.

– Förundersökningen har visat att det föreligger brister i instruktioner men det går inte att bevisa att dessa brister har orsakat händelsen, säger kammaråklagare Jennie Nordin.

I beslutet står det även att en av de målsägande tidigare utfört just det aktuella arbetet.

Joakim Fagerudd som är platschef på Sandvik Coromant Gimo berättar för oss att hela företaget berörts djupt av olyckan.

–  Olyckan har berört oss som arbetar på Sandvik Coromant i Gimo djupt och våra tankar går till de berörda familjerna.

Han sammanfattar Arbetsmiljöverkets beslut.

–  Jag har idag 28.e april tagit del av åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen om vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott. Enligt åklagarens beslut har förundersökningen visat att det föreligger brister i instruktioner med det går inte att bevisa att dessa brister har orsakat de tragiska dödsfallen. Männen som förolyckades var mycket erfarna och kompetenta och de har fått muntliga instruktioner och genomgångar om hur det förberedande underhållsarbetet skulle gå till.

Sandvik startade även en egen utredning av olyckan och vi frågar vad den kommit fram till.

–  I vår interna utredning så har vi bland annat genomfört översyn och genomgång av vissa rutiner och kvalitetssäkrat specifika utbildningsprocesser som ett led i att förebygga en liknande tragisk händelse, berättar Joakim Fagerudd.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078