23948sdkhjf

ABB i Ludvika tar hem kontrakt värt 170 miljoner dollar för kraftlänk i Östersjön

Fenno-Skan 2-projektet kommer att stärka kraftöverföringen mellan Sverige och Finland.
ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, meddelade i går att man tagit hem ett kontrakt värt 170 miljoner dollar från Svenska Kraftnät och Fingrid Oyj, kraftöverföringsoperatörerna i Sverige och Finland. ABB kommer att leverera två HVDC-omriktarstationer (high-voltage, direct current eller högspänd likström) till kraftlänken Fenno-Skan 2. Omriktarstationerna kommer att bli en del av en 800-MW (megawatt) utvidgning av den befintliga 550-MW Fenno-Skan 1 länken som levererades av ABB 1989. ABB kommer att använda sin spjutspetsteknik och utrustning inom HVDC-området.

”ABB:s HVDC-teknik kommer att stärka det nordiska elnätet ytterligare, vilket förbättrar möjligheterna för kraftutbyte och ökar leveranssäkerheten i regionen”, säger Peter Leupp, chef för ABB:s division Power Systems.

Kontraktet är en del av ett större projekt som även omfattar en 400-kV AC (växelström) transformatorstation i Finnböle, en 70 km lång luftlinje för likström samt en 200 km lång undervattenskabel.

I Fenno-Skan 2-projektet kommer ABB att ansvara för systemkonstruktion inklusive konstruktion, leverans och installation av de två HVDC-omriktarstationerna. Systemet beräknas vara i drift i slutet av 2011.

“HVDC är en mycket bra lösning för långa överföringsavstånd, till exempel mellan länder. Den energieffektiva HVDC-tekniken ger ett tillförlitligt och stabilt elnät”, säger Claes Scheibe, chef för ABB:s HVDC-verksamhet.

ABB var först med HVDC-tekniken för över 50 år sedan när företaget byggde världens första kommersiella HVDC-överföringslänk i Sverige. ABB är fortfarande världsledande inom HVDC-överföringsteknik med över 60 HVDC-projekt som ökar överföringskapaciteten åt energiföretag världen över med mer än 48 000 MW.

ABB är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har mer än 110 000 medarbetare.

www.abb.com

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094