23948sdkhjf

Aluminiumföretaget uppgraderas med specialbyggd maskin

AP&T ska uppgradera en av norska Raufoss Technologys befintliga smideslinjer för tillverkning av aluminiumdetaljer. Nya maskiner blir bland annat en specialbyggd bockningsmaskin och hydraulpress med 2 500 tons presskraft.

I januari 2024 förväntas den nya smideslinjen vara i drift. Hans Petter Kristiansen, CTO på Ruafoss Technology berättar i ett pressmeddelande att man i anläggningen utvecklar och producerar länkar och andra aluminiumdetaljer till biltillverkare.

– Med de uppgraderingar av vår smideslinje som AP&T kommer att genomföra får vi ännu bättre möjligheter att möta våra kunders behov framöver.

Samarbetet företagen emellan sträcker sig långt tillbaka. I 25 år har man samarbetat gällande teknisk utrustning och service.

– Vi har en kontinuerlig dialog där vi diskuterar hur vi på olika sätt kan effektivisera produktionen. När det gäller smideslinjen såg vi en möjlighet att förbättra både process och prestanda genom att byta bockningsmaskin. 2021 tog vi fram en lösning med avancerad processtyrning baserad på vår teknik för hydraulpressar, för installation under 2023, säger Dan Barvö, Key Account Manager på AP&T.

2022 inkom ytterligare en förfrågan från Raufoss, som handlade om den aktuella smideslinjen, men rörde en annan maskin.

– En av linjens hydraulpressar skulle ersättas med en större press och kunden ville veta hur fort vi kunde tillverka en ny. En inte helt enkel fråga, med tanke på de fördröjningar i leveranskedjan som hängde kvar efter pandemin, berättar Dan Barvö.

Trots tidspress och vetskapen om vad ett oplanerat stillestånd kan ha för konsekvenser presenterade AP&T en lösning som föll i god jord.

I december 2022 lades ordern och planen är att allt ska vara på plats och integreras i början på 2024. 

– Det ser vi verkligen fram emot. Med den nya utrustningen på plats kommer vi att kunna tillverka större detaljer än tidigare samtidigt som vi kortar cykeltiderna och får en effektivare process. Vi är trygga med AP&T och att det här kommer att bli riktigt bra, säger Hans Petter Kristiansen avslutningsvis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11