Nu växer maskinparken hos lasersvetsföretaget
Lasersvetsning är huvudsysselsättningen inne hos Lasertech och står för största delen av omsättningen. Kundbredden är stor, men fordonsindustrin och försvaret är två viktiga pelare för bolaget.
Det är Jonas Spalin, vd, som styr ratten inne på Lasertech. Han började sin karriär som platschef 2017 hos Lasertech men gick in som vd i början av 2021.
– Mitt fokus har varit att stärka oss organisatorisk - se över våra processer, säkerställa att vi nyttjar vår kompetens och utrustning optimalt. Vi satsar för att nyttja utrustningen optimalt och att vi ska möta alla behov inom lasersvetsning, säger Jonas i nyheten.
Deras laserutrustning kommer från TRUMPF och har funnits hos Lasertech sen drygt 20 år tillbaka. Bland annat en märklaser, fyra laserkällor och tre lasersvetsceller - den mindre TruLaser Cell 3000 och två större svetsceller med robot - TruLaser Robot 5020.
– Vi köper mer service och underhåll nu, får snabb respons när vi behöver det och samarbetet fungerar bra. TRUMPF står för hög kvalitet och är övertygad om att vi är där vi är också tack vare att vi valt bra produkter, säger Jonas Spalin.
TruLaser Cell 3000 är fem-axlad där den kan svetsa och skära två- och tredimensionellt. Dessutom är 3D-lasermaskinen lämplig för laserpåsvetsning. 3000 cellen köptes som ett komplement till de andra robotcellerna på Lasertech.
– Den har specifika egenskaper utan robot som passar väldigt bra till vissa vanligt förekommande produkter samt så svetsar vi mycket rotationssymmetriskt och mindre komponenter, säger Jonas.
Hos Lasertech arbetar de mycket med mekaniska komponenter där lasersvetsningen kan tillföra mycket för att exempelvis få väldigt lite rörelse i materialet och så lite efterbearbetning som möjligt.
– Lasersvetsning är en oerhört effektiv och flexibel process som skapar en mängd möjligheter inom sammanfogning av material, säger Jonas.
Snart kommer deras senaste tillskott att träda in i maskinparken. Två nya disklasrar från TRUMPF för två av svetscellerna. Innan de tog beslutet kring vilken utrustning de skulle satsa på lufta man laserkapaciteten i den befintliga utrustningen. Uppgraderingen med nya laserkällor är även ett led i Lasertechs satsning på hållbarhet.
– Det är en stor fördel med nya laserkällor, både vad tillskott på ny teknik och funktionalitet men också mycket viktig med avseende på energieffektivitet. Fördelen med maskinerna i sig är ju att utrustningen gör ett otroligt bra jobb fastän de har ett par år på nacken. Vi har behövt väldigt lite underhåll och stått inför mycket lite problematik – de är tillförlitliga och håller vad de lovar, säger Jonas.