23948sdkhjf

Näringslivet växer – men kompetensen en svår nöt att knäcka

Näringslivet har haft en positiv utveckling i Sunne. Det visar en näringslivsanalys som kommunen beställt. Bäst går byggbranschen och metallvaruindustrin har störst tillväxt i antalet anställda.

I pressmeddelandet framgår det dock att Sunnes näringsliv växer aningen mindre än resten av Sverige i anställda, företag och förädlingsvärde* under perioden 2016-2021. Detta visar näringslivsanalysen Simpler, gjord av Dun & bradstreet på uppdrag av kommunen.

Per Branzén är samhällsbyggnadschef i Sunne kommun. Han menar att byggbranschen går riktigt bra och bland nyföretagandet har de flest anställda.

– Logistik, verkstad och papper och massa minskar visserligen i företag, men växer i stället i antal anställda. I metallvaruindustrin är den relativa tillväxten i anställda störst och det beror främst på Bråruds Mekaniska AB och Biogas System Nordics AB.

Anders Westlund är ägare och vd på Bråruds Mekaniska AB. Han säger att han känner sig smickrad över uttalandet, men kan inte riktigt känna igen sig.

– Sedan 2015 har vi visserligen anställt sex personer, men att det skulle gjort så positivt för Sunne kan jag inte riktigt förstå.

Han fortsätter:

– Vi upplever att det är svårt att hitta kompetens, så vi har valt vägen att ta elever som känns lovande från industriprogrammet och sedan vidareutbildat dem själva.

*Förädlingsvärdet är skillnaden mellan omsättning (all försäljning) och inköp varor/tjänster. Enkelt uttryckt är det värdet som företaget själv skapar. Förädlingsvärdet ska minst räcka till att betala kostnaderna för personal och kapital. Summan av alla förädlingsvärden i Sverige blir Sveriges BNP.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Efter ökat antal konkurser – Arbetsförmedlingen kan få 50 extra miljoner
Spetsad branschkompetens när unika digitala utbildningar lanseras
Investerar 280 miljoner i kolfri stålåtervinningsanläggning
Avancerad stöld – tjuvar fick med sig 15 ton stål
LKAB vill uppmärksamma eldsjälar med nytt stipendium
Hydro tillverkar första byggsystemet av 100 procent återvunnet aluminium
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.156