23948sdkhjf

Ytskyddsdagarna: Grafen – extremt multifunktionellt

Grafen, vad är det? Det ska Johan Ek Weis, från SIO Grafen och Chalmers Industriteknik, guida oss igenom.

Johan Ek Weis beskriver Grafen som ett material med oändligt många egenskaper. Den är flexibel, genomskinlig, tunn, stark, elektriskt ledande, ogenomträngligt och värmeledande. Helt enkelt extremt multifunktionellt.

Grafen är kolatomer som sitter ihop i ett enda tunt, tvådimensionellt skikt. Egenskaperna hos kolatomen, i kombination med de fysikaliska effekterna som uppstår i skiktet, ger upphov till en mängd unika egenskaper.

Grafen kan framställas som antingen flagor eller filmer. Vilken form som är mest fördelaktig att använda beror på tillämpningen. Eftersom grafen bara är ett atomlager tjockt är det världens tunnaste material. Det är också böjbart och kan tänjas ut cirka 20 procent utan kvarstående deformationer.

Materialet är 200 gånger starkare än stål. Det beror på de kraftfulla bildningarna mellan kolatomerna.

Vidare förklarar han att grafen inte bara är ett typ av material. Genom att blanda grafenflagor med andra ämnen kan det få nya funktioner.

Grafen är fortfarande ett väldigt ungt material, men mycket har hänt under åren. 

Allt startade 2004, då det visade sig att det gick att tillverka. Med hjälp av vanlig tejp lyckades Andre Geim och Konstantin Novoselovta fram den allra första grafenflagan ur en bit grafit. 2010 tilldelades de nobelpriset i fysik. Sen dess har det bara tagit fart då fler har börjat forska inom området. Runt 2013 såg man grafen som en wow-upplevelse, nästan som att grafen kunde lösa världens problem. Europa började sedan satsa på grafen och då startades Sio Grafen som är Sveriges satsning på att ta in det inom industrin.

Runt 2018 insåg man att det inte kunde lösa världsproblem, men det har fortfarande stor potential förklarar Johan. Idag är det 19 år gammalt.

– Som 19-åring har man gått ut gymnasiet. Då börjar man fundera, ska jag plugga vidare och börja forska, eller ska jag istället ut i arbetslivet. Liknande är det med grafen, att det fortfarande forskar på, men även börjar komma ut i industrin, säger Johan Ek Weis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078