23948sdkhjf

Jernkontoret summerar 2022

I publikationen Stålåret 2022 summerar Jernkontoret året som gått.

Jernkontoret börjar med att summer 2022 som ett bra år, i alla fall inledningsvis. Stålefterfrågan var stor och pandemin låg mer eller mindre bakom oss. Men när kriget utbröt i Ukraina blev förutsättningarna annorlunda.

Följder som ökad inflation, höjda räntor, energikris och prisökningar blev ett faktum.

– Sammantaget minskade den globala efterfrågan på handelsfärdigt stål under 2022 med 2,3 procent. EU och Storbritannien tillsammans backade med 3,5 procent och i Kina föll efterfrågan med 4 procent. Även för länderna i Central- och Sydamerika har en betydande nedgång noterats. Länder som trots den allmänt svaga efterfrågan har utvecklats positivt återfinns bland annat ASEAN-länderna såsom Indonesien, Thailand och Vietnam samt Indien, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret i ett meddelande.

Vidare skriver Jernkontoret att den svenska stålmarknaden har utvecklats i linje med den allmänna bilden i Europa. Om man bortser från delar av verkstadsindustrin, har verksamheter inom stålbranschen varit i stort sett oförändrade eller fallit tillbaka.

– En omtumlande omvärld till trots, 2022 har också inneburit stor aktivitet och framsteg inom den svenska järn- och stålindustrin. Nya affärer, investeringar och innovationer har tillkommit under året och företagen har tagit flera viktiga steg i den pågående omställningen, avslutar Annika Roos, vd på Jernkontoret.

På Jernkontorets hemsida finns publikationen Stålåret 2022 i sin helhet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Tioårsjubileum för Metalliska materials programkonferens
Ståljätten vill bygga SMR med Fortum: "Enda alternativet"
Koppartjuvar utrustade sig med yxa och kniv – flydde på cykel
Metallbörsen i veckan
Svensk stålproduktion minskade i februari
Efter ökat antal konkurser – Arbetsförmedlingen kan få 50 extra miljoner
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.172