23948sdkhjf

En värld av ytbehandling

Frederick Halbout, Nordic sales manager på Expanite, leder oss in i en ny värld – det vill säga en värld av ytbehandling av komponenter i rostfria material, titan och nickelbaserade legeringar samt olika former av klassisk värmebehandling.


Frederick Halbout. Foto: Expanite

Frederick Halbout är själv ganska ny på bolaget men tycker redan att det känns helt rätt. I sin roll bär han ansvaret för utveckling av försäljningsaktiviteter på den nordiska marknaden. Hans ambition är att träffa nya och gamla kunder, att sprida kunskapen om Expanite och de möjligheter företaget erbjuder samt att genom god rådgivning utveckla fördjupade samarbeten.

Ythärdade komponenter. Foto: Expanite

Precis som alla andra marknader är stålmarknaden turbulent. Expanite har dock inte fått mindre att göra - snarare tvärtom.

– Efterfrågan på rostfritt stål och titan är exponentiellt ökande. Många väljer att övergå till rostfritt stål. Även efterfrågan på titan och andra legeringar ökar då priset på, i synnerhet titan, verkar ligga stabilt i jämförelse med andra metaller där priset gått upp, förklarar Frederick Halbout för oss.

Dock har företaget märkt av skillnader ur ett logistiskt perspektiv. Frederick Halbout förklarar att marknaden är mer ad hoc nu, ordrar kommer inte in i ett lika jämnt flöde som tidigare utan stötvis och då i större antal.

Kunderna skickar in sina stålprodukter och Expanite utför ythärdande stålbehandlingar.

– Rostfritt stål är ofta lite mjukare. Trots att det är anledningen att man väljer materialet, så vill man att det ska klara slitage. Med en ythärdande behandling blir materialet hårdare och man slipper både den abrassiva nötningen samtidigt som materialets korrosionsbeständighet bevaras, berättar Frederick Halbout.

Att det finns ett stort intresse för tekniken är kanske inte så konstigt. Kunderna återfinns bland ett brett band av industrier.

– Våra kunder är industrikunder inom alla möjliga branscher, förklarar Frederick Halbout.

Det finns inga begränsningar för delarnas geometriska form eller storlek. Foto: Expanite

Tekniken som Expanite använder sig av är en patenterad teknik. Därför väljer Frederick Halbout att vara ganska så hemlighetsfull kring tekniken.

Expanites värmebehandling tar effektivt bort den oxidfilm som täcker rostfritt stål. Det möjliggör kontrollerad ikorporering av kol- och kväveatomer i den underliggande metallen. Det härdade skiktet kännetecknas av en expansion av materialstrukturen.

– Den ythärdande tekniken används som motåtgärd för abrassivt och aggressivt slitage samt andra tribologiska utmaningar, säger Frederick Halbout.

Expanites processer är tillämpliga på de samtliga legeringar av rostfritt stål. Processerna är gasformiga och dess egenskaper kan skräddarsys för att matcha varje enskilds kunds exakta behov.

Expanites processer är i gasform och bearbetningen utförs i retorugnar med en lämplig gascirkulation och temperaturhomogenitet. Därför uppnås också en extremt jämn härdning. Och inte bara det, utan det finns en annan fördel.

– Eftersom våra ugnar är eldrivna och vår processtid är mycket kortare än genomsnittet, är vår koldioxid-förbrukning försumbar och vårt fotavtryck rent miljömässigt väldigt litet. Samtidigt står renhet också för att komponenterna förblir rena under processen och är så gott som klara för bruk direkt efter det att de kommer ut ur ugnen, en av faktorerna som gör att processtiden är så kort, förklarar Frederick Halbout.

Till skillnad från andra lösningar så är processerna både snabba och mångsidiga. Det finns inga begränsningar för delarnas geometriska form eller storlek.

Expanites teknik är svaret på tribologiska utmaningar, vilket innebär friktion som försvårar rörelsen mellan två ytor. Detta gör att det måste tillföras mer energi för att kunna bibehålla komponenternas rörelse.

– En roterande komponent i bil utsätts för tribologiska utmaningar. Olja tillsätts för att skydda komponenterna, förklarar Frederick Halbout.

Forskningen kring tribologiska utmaningar leder till friktionsförluster i olika produkter. Expanites har därför utvecklat ett ytskikt som bättre kan kombinera låg friktion och nötningsskydd.

’’Den ythärdande tekniken används som motåtgärd för abrassivt och aggressivt slitage samt andra tribologiska utmaningar.’’

Expanite ser ljust på framtiden, men precis som för alla andra bolag så finns det en del utmaningar.

– Utmaningarna i grunden är den globala situationen. Priserna går upp och ner. Vi är ju också sist i värdekedjan. Vi märker av att materialet kommer in i klumpar, istället för utspritt. Det är en utmaning i sig, säger Frederick Halbout.

Sedan tillägger han:

– Men jag skulle ändå vilja säga att det finns fler möjligheter än utmaningar.

Just nu satsar han och bolaget på att expandera på den europeiska och nordamerikanska marknaden. Därefter kommer Mellanöstern och Afrika.

Avslutningvis frågar vi Frederick Halbout om han kan berätta om något lyckat case.

– Det kan jag faktiskt inte avslöja, men det är också det som gör oss starka. Vi bevarar alltid våra kunders hemligheter.

Expanite ythärdar exempelvis

Ventildelar till injektorer för bilindustrin

Bussningar för den marina industrin

Pump-, ventil- och knivdelar för livsmedelsindustrin

Ventil- och pumpdelar för gasindustrin

Implantat, saxar och sågar för läkemedelsindustrin

Slitdelar till maskinbyggare

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Kraftig ökning av konkurser i Sverige
36 miljoner till forskning som ska stärka svensk industri
Debatt: ”Batteriguldet” ingen "quick fix”
De vill göra skillnad med koldioxidreducerat stål
Världens råstålsproduktion i december
De använder sig uteslutande av återvunnet aluminium
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.172